Index Vakbarát Hírportál

Moszkva bezáratta az Amnesty International irodáját

2016. november 2., szerda 13:52

Minden előzetes figyelmeztetés nélkül lepecsételték és bezárták a hatóságok az Amnesty International moszkvai irodáját – reggel a szervezet munkatársai lakatot és hivatalos plombát találtak a moszkvai önkormányzattól bérelt ingatlanon, ahová csak a tulajdonos jelenlétében juthatnának be.

A civil társadalom erősítésére létrejött globális szervezet rendszeresen kritizálta a putyini rendszert. A Kreml szerint azonban semmi közük az iroda bezárásához. Az elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov szerdai nyilatkozata szerint csupán a helyszínen, az újságíróktól hallott az AI irodájának bezárásáról.

Az épületrészt húsz éve folyamatosan bérlő szervezettel azóta sem lépett senki kapcsolatba, a moszkvai városvezetéstől sem reagáltak a megkeresésre – írta a Novaja Gazeta. 

„Nem szeretném azt gondolni, hogy a jogvédő tevékenységünk miatt történt mindez” – mondta a lapnak Szergej Nyikityin. Az AI oroszországi vezetője szerint lehet, hogy a városi ingatlankezelő akarja felülvizsgálni az eddigi együttműködést, de „ezt tehették volna civilizáltabban” is.

Az irodában a hatóság kikapcsoltatta az áramot, a szervezet számítógépei, a munkatársak saját dolgaikhoz sem juthattak hozzá.

A szervezet egy nappal korábban adott hírt Ildar Dagyin börtönviszonyairól. Az ellenzéki aktivista – aki választási megfigyelőként került a politika közelébe 2011-ben az ott tapasztalt visszaélések nyomán – az első, akit letöltendő börtönre ítéltek a 2014-ben szigorított gyülekezési törvény alapján, idén márciusban. A 34 éves férfi az őrök által elkövetett folyamatos erőszakról, a rabok megalázásáról számolt be, tartva attól, hogy két és fél éves büntetésének végét esetleg nem is éri meg.

Rovatok