Index Vakbarát Hírportál

Theresa May fogadhatja Orbánt

2016. november 2., szerda 10:49

Theresa May brit kormányfő a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Londonban – írta az MTI a Politico brüsszeli hírportál nyomán, amely a BuzzFeed keddi értesüléseire hivatkozott. 

Egyesek attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság megpróbálja megosztani az uniós tagállamokat annak érdekében, hogy kedvezőbb pozícióból indulhasson a kilépési tárgyalásokon. A hírportál szerint Theresa May és Orbán Viktor „közös nevezőre juthat a mozgásszabadság kérdésében”, ugyanis nem valószínű, hogy a magyar miniszterelnök ellenezné az Egyesült Királyság ragaszkodását ahhoz, hogy korlátozza az uniós állampolgárok munkavállalását a szigetországban.

A Politico.eu a London és Budapest közötti kapcsolat megerősítéseként értékelte, hogy nemrégiben bejelentették, Magyarország tíz brit nagyvállalattal létrehozza a Brit–Magyar Üzleti Tanácsot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a tanács felállítása biztosíték arra, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból nem jelenti akadályát a további brit befektetéseknek.

Nincs bejelentenivaló

Az MTI szerint egy névtelenséget kérő, magas rangú magyar kormánytisztviselő arról számolt be, hogy az Orbán–May-találkozó már „jó ideje” tervbe volt véve. Hivatalosan azonban egyelőre nem erősítették meg a tárgyalás tényét.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan az Index kérdésére a találkozóval kapcsolatban közölte:

„Jelenleg nincs semmilyen, külföldi látogatással kapcsolatos bejelentenivalónk.”

Rovatok