Index Vakbarát Hírportál

Lekapcsolták a dél-olasz maffia két fontos klánját

2016. november 3., csütörtök 11:04 | aznap frissítve

A dél-olaszországi 'ndrangheta bűnszervezet két klánját számolták fel a csütörtök reggel , az akció során 41 embert, köztük egy politikust is őrizetbe vettek, írja az MTI. Az összehangolt támadás a déli Calabriától az északi Lombardia régióig több olasz várost érintett.

Itthon csak maffiaként emlegetjük a szervezett bűnözés olaszországi csoportjait, pedig a maffia külön ágainak évszázados múltja, régiónként eltérő felépítése és neve is van. Közülük a calabriai 'ndrangheta számít a legerősebb olaszországi bűnszervezetnek, amely az utóbbi évtizedekben maga mögé szorította a szicíliai Cosa Nostra és a nápolyi camorra szervezetét is. 

A most elfogottak a hírhedt Ferrentino-Chindamo és Lamari klán tagjai voltak, Laureana di Borrellóból, egy déli kisvárosból irányították üzleteiket.

A letartóztatott politikus a város önkormányzatának környezetvédelmi felelőse volt,

 ami egyáltalán nem ritka együttállás: jellemző, hogy a maffia a szemétszállítás, a környezetvédelmi projektek és a temetkezés körüli korrupciós ügyekben szorosan összefonódik az államszervezettel. 

A hatóságok szerint a két klán szabályosan uralta a kisvárost és környékét: ők döntöttek a közbeszerzési pályázatok sorsáról, de vádolják őket többek között illegális fegyverbirtoklással, drogügyletekkel is. Ezzel összefüggésben

a klánok tíz vállalkozását foglalták le 30 millió euró (több mint 9 milliárd forint) értékben,

közük építkezési vállalatot, egy szupermarketet, újságüzletet és a Laureana di Borrello focicsapatot is hatósági zár alá helyezték. A cégekre a drogcsempészetből származó bevételek tisztára mosásához van szükség, Calabrián keresztül érkezik ugyanis a Dél-Amerikából Európába tartó drogszállítmányok jelentős része.

A maffiaszervezetek alapvetően az omertà, a hallgatás becsületének elvére épülnek - aki ennek ellenszegül, azzal erőszakkal leszámolnak, a vádak közt most is szerepel a zsarolás, súlyos testi sértések és gyújtogatás. Sportfogadásban is csalással vádolják a klánokat, az ügyészség szerint a helyi focicsapat legalább két mérkőzésén lefizették a bírót.

Rovatok