Index Vakbarát Hírportál

Bent vannak Moszulban az iraki haderők

2016. november 3., csütörtök 11:06 | aznap frissítve

Az iraki haderők közölték, hogy 2014 óta csütörtökön először léptek be az Iszlám Állam hatalma alá tartozó Moszul városába, írja a CNN. Othman Ghanm hadügyminiszter szerint a hadművelet kulcsfontosságú volt, hogy a dzsihádista terrorszervezet kontrollját megtörhessék.

A honvédelmi minisztérium szóvivője, Tahsin Ibrahim elmondta, a 9. fegyveres alakulat lépett be a városba, míg más csapatok az keleti al-Inisztár negyeden vonultak át.

Korábban arról tudósítottak, hogy az iraki hadsereg ellenőrzése alá vonta az ország északi részén található Moszul két keleti negyedét, és egy harmadik körzet visszafoglalására készül - közölte csütörtökön az iraki terrorellenes erők szóvivője.

Szabah al-Numáni az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta: a kormányerők fennhatóságuk alá vonták Kukjelit és al-Kudiszt, és már al-Karama körzet kapujában vannak. A szóvivő hozzátette: a hadsereg jelenleg azon dolgozik, hogy megtisztítsa Kukjelit az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által hátrahagyott robbanószerkezetektől. 

Eddig 70 pokolgépet távolítottak el az övezetből. Kukjeli után al-Kudisz megtisztítása, majd al-Karama ostroma következik - mondta.

A dzsihadistákhoz köthető al-Furkán nevű csatorna csütörtökön közzétett egy hangfelvételt, amelyen Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ vezetője azt mondta: bízik a dzsihadisták győzelmében. 

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák kedden hatoltak be a város keleti határán, ami a Moszul elleni ostrom addigi legfontosabb áttörése volt addig. Október 17-én indították meg a támadást az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul ellen, amelyet 2014-ben rohantak le a szélsőségesek, és ahol Bagdadi nem sokkal később kikiáltotta az Iszlám Állam "kalifátusát".

Rovatok