Index Vakbarát Hírportál

Megostromolják az Iszlám Állam fővárosát

2016. november 6., vasárnap 15:52

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) vasárnap bejelentette, hogy megtámadja Rakkát, az Iszlám Állam fővárosát, számolt be a CNN .

A helyzetet bonyolítja, hogy az SDF elsősorban szíriai kurdokból áll, akikre a török kormány ellenségként tekint, és korábban követelték is tőlük, hogy vonuljanak ki a háborús térségből. Vasárnapi bejelentésükben azonban közölték, hogy céljuk Rakka visszafoglalása, ehhez pedig amerikai légi segítséget is kapnak, ami azt jelentheti, hogy a háttérben sikerült valamilyen megoldást találni arra, hogy a török fenyegetést visszafogják. Ez az optimista jóslat, a pesszimista szerint az is előfordulhat, hogy a kurdoknak nemcsak a terrorszervezettel, de a törökökkel is meg kell küzdeniük.

Az akció az Eufrátesz Dühe nevet viseli és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd csoport tagjai mellett részt vesznek benne arab, asszír keresztény és türkmén csapatok is. Összesen 30 ezer fegyveres igyekszik majd bevenni az Iszlám Állam egyik utolsó bástyájaként szolgáló várost.

A CNN szerint amerikai oldalról egyelőre hivatalosan nem kommentálták a bejelentést, a francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian viszont azt mondta, hogy a térségben állomásozó komolyabb hatalmak védelmi miniszterei között már volt szó egy összehangolt tervről Rakka felszabadításával kapcsolatban. Szintén ezzel állhat összefüggésben, hogy Joseph Dunford tábornok, amerikai vezérkari főnök, előzetes bejelentés nélkül Törökországba utazott, hogy Hulusi Akar török katonai vezetővel tárgyaljon.

Korábban már az Indexen is beszámoltunk róla, hogy az ISIS ellen harcoló koalíció amerikai parancsnoka, Stephen Townsend tábornok néhány nappal ezelőtt azt mondta: mindössze hetek kérdése, hogy elkezdődjön Rakka ostroma. Ennek kapcsán azt is írtuk, hogy a titkos szolgálatok számára azért is fontos, mert itt készíthetnek elő több, európai terrortámadást is.

Rakka ostroma újabb lépcsője lenne annak az összehangolt támadássorozatnak, ami az Iszlám Állam teljes ellehetetlenítését célozza. Erről néhány hónappal ezelőtt hosszabb cikket közöltünk, térképekkel elmagyarázva az összetett konfliktust.

Rovatok