Index Vakbarát Hírportál

Erdogan elől is menedéket adhat Németország

2016. november 8., kedd 13:49

Németország menedéket nyújthat a törökországi politikai üldözötteknek – jelezte egy keddi lapinterjúban Michael Roth uniós ügyekért felelős parlamenti államtitkár.

A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a Die Welt című német lapban közölt interjúban kiemelte: minden törökországi rendszerkritikus gondolkodónak tudnia kell, hogy a német kormány szolidaritást vállal velük – írta az MTI.

Arra a kérdésre, hogy Németország hajlandó-e befogadni az üldözött törökországi politikusokat, újságírókat és művészeket, azt mondta, hogy a befogadásról ugyan az illetékes hatóságok döntenek, de fontos rögzíteni, hogy "Németország nyitott a világra, és alapvetően nyitott a politikai üldözöttek előtt".

Ankara félreértésben van

Az üldözöttek kérhetnek menedékjogot, és ez nem csak az újságírókra vonatkozik - mondta Michael Roth.

Az EU-Törökország megállapodással kapcsolatban úgy vélte, hatalmas félreértés alakulhatott ki a török állampolgárok uniós vízumkötelezettségének ügyében, hiszen

az EU nem adhat vízummentességet egyfajta ellenszolgáltatásként.

A vízumkötelezettség megszüntetéséhez teljesíteni kell a már jóval a menekültügyi megállapodás előtt rögzített feltételeket. A török fél számos feltételt teljesített, néhányat viszont még nem, így nem hajtotta végre a terrorizmus elleni harcról szóló jogszabályok reformját. Nincs vízummentesség, amíg ez a reform nincsen készen – mondta Roth, aki szerint annak, ami jelenleg Törökországban zajlik, semmi köze „az európai értékekről, a jogállamiságról, a demokráciáról és a sajtószabadságról alkotott felfogásunkhoz.“

Roth szerint kedvezőtlen képet fog adni az Európai Bizottság jelentése, amely az EU és Törökország közötti tárgyalási folyamatot értékeli. Ennek ellenére a csatlakozási tárgyalásokat folytatni kell, mert megszakításuk csak azt eredményezné, hogy "magukra maradnának a nyugatias törökök", akiket az EU nem hagyhat magukra. 

Rovatok