Index Vakbarát Hírportál

Megvan, ki tervelte ki a párizsi és brüsszeli terrort

2016. november 8., kedd 14:41

Egy évvel a párizsi és fél évvel a brüsszeli terrorcselekmények után a nyomozóknak sikerült azonosítaniuk, ki a merényletek egyik fő értelmi szerzője, írta a Le Monde.

A hatóságok szerint a marokkói származású belga Oussama Ahmad Atar mozgathatta a szálakat, még hozzá Szíriából - közölték kedden a nyomozáshoz közel álló források. 

A 32 éves férfi az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagja, "Abou Ahmad" néven ismert, és a tavaly november 13-i párizsi, valamint az idén március 22-én elkövetett brüsszeli terrorcselekmények koordinálásában is részt vehetett. A Le Monde szerint a belga hatóságok már egyeztetnek is a francia nyomozókkal Oussama Atar szerepéről.

Az Abu Ahmed név a belgiumi dzsihadista sejt által használt egyik rejtekhely közelében egy szeméttárolóba dobott számítógép adatainak feltárásakor is felmerült a nyomozás során. A nyomozók a gépen olyan beszélgetéseket találtak, amelyeket a terrorcsoport tagjai feltehetően Abu Ahmeddel folytattak, ezekben végrendeletekről és az akciók elkövetési módjáról esett szó - a nyomozáshoz közel álló egyik illetékes szerint.

Oussama Atarnak, a brüsszeli öngyilkos támadások során meghalt Bakraoui fivérek távoli unokatestvérének a neve évek óta ismert a terrorelhárítás előtt. Eddig Oussama Atar az egyetlen olyan irányítója a támadásoknak, akit a nyomozás során azonosítottak. 

Emlékművet kaptak a brüsszeli áldozatok

Eközben kedden emlékművet avattak a március 22-i, Brüsszelben elkövetett terrortámadás áldozatainak a belga főváros Molenbeek nevű negyedében.

A molenbeeki önkormányzat tájékoztatása szerint a városrész főterén Françoise Schepmans, a kerület polgármestere és  Abdellah Boussouf, a marokkó közösség főtitkára felavatták Moustapha Zoufri, molenbeeki szobrászművész A remény lángja című alkotását, jelentette az MTI.

Az avatáson a marokkói származású művész elmondta, a szobrot eredetileg a marokkói bevándorlók Belgiumba érkezésének ötvenedik évfordulójára készítette volna, de a tragikus márciusi események hatására a terrortámadás áldozatainak szentelte alkotását. Absztrakt munkájával, amelyet az arab írásjegyek ihlettek azt kívánta kifejezni, hogy minden molenbeeki polgár elítéli a történteket.

Rovatok