Index Vakbarát Hírportál

Colleen Bell: Egyenlőbb jövedelmeket kell elérnie az amerikai politikának

2016. november 9., szerda 19:02

Az amerikai álom köszöni szépen jól van, de ez egy fontos pillanat, amikor Amerika újraértékelheti a társadalmi identitását - így látta Colleen Bell amerikai nagykövet a választás eredményét. Egyelőre még óvatosan mérlegeli a szavakat, de meggyőződése, hogy az amerikai külkapcsolatok nem változnak egyik napról a másikra, és Budapestet sem tervezi elhagyni a közeljövőben.

Kevesen számítottak rá, hogy a Trump-elnökség alatti amerikai-magyar kapcsolatokat vitatjuk meg ma este – így indult az a beszélgetés csütörtök délután, ahol Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és Szapáry György, Magyarország volt washingtoni nagykövete a választási eredményeket értékelték. 

Bell végig diplomatikus maradt, és szilárdan kiállt az amerikai demokrácia ideája mellett, szerinte 

az amerikaiak közel sem olyan megosztottak, mint a választás napján tűnnek. 

A nagykövet asszony elismerte az általános meglepetést, hiszen példátlanul félrevezetőek voltak az előrejelzések, amiket a jelöltek normális esetben tényként kezelnek.

Bellnek (aki saját bevallása szerint csak pár percet aludt éjszaka) láthatóan új volt még a Trump vezette republikánus adminisztráció gondolata, sőt, egy pillanatra el is engedte magát és azt mondta:

Őszintén szólva még mérlegelnem kell, mit szabad kimondanom, és mit nem.

A nagykövet asszony egy kérdésre azt is elmondta,

meglehetősen szokatlan, de nem példa nélküli Orbán kiállása Trump mellett

Mint ismert, a magyar miniszterelnök az egyik első volt, aki Trump győzelméhez gratulált Facebookon. Bell hosszasan fejtegette, hogy Magyarország a NATO, az EU és az ENSZ Emberi Jogok Tanácsának újdonsült tagja Amerika egy fontos geopolitikai szövetségese, amihez a jövőben is tartják majd magukat.

Bell nem bocsátkozott jóslásokba, csak annyit mondott: szerinte komolyan kell venni a választások mögött motivációkat, és talán eljött a lehetőség a híresen kirobbanthatatlan washingtoni döntéshozás felrázására is. Úgy látja a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése kell, hogy legyen az amerikai politika következő nagy küldetése. Nem lettünk okosabbak a kabinet összetételével kapcsolatban sem – bár hallott már másokat nevekkel dobálózni, ezeket egyelőre nem erősíthette meg.

Bell elmondása szerint hisz benne, az egységesség és közteherviselés továbbra is nemzeti értékek maradnak. De azért azért hozzátette, a leendő elnöknek keményen kell majd dolgoznia, hogy a kampány élesebb mondatait elfeledtesse. Ebben Szapáry György volt washingtoni nagykövet is egyetértett, aki szerint

a Facebook tehet az idei kampány eldurvulásáról

– a közösségi médiában ugyanis kimondatnak olyan szélsőséges gondolatok is, amiket egymás szemébe nézve már nem vállalnánk fel.

A szervezők szerint az Euro-Atlantic Café előadása akár a The Mourning After (A másnap/A gyásznap) szójátékos címmel is futhatott volna, Bell viszont végig külügyi delegálthoz méltó pártatlanságról tett tanúbizonyságot. Végül az őt kinevező Obama-elnökségét nemes, méltóságteljes időszaknak nevezte, de nem ahogy félmosollyal megjegyezte, nincs ideje a leváltásán izgulni, egyelőre teljes szívvel itt van velünk, és a közeljövőben nem is tervezi elhagyni pozícióját.

Rovatok