Index Vakbarát Hírportál

Le kell mondania a teljes észt kormánynak

2016. november 9., szerda 15:55

Nem szavazott bizalmat Taavi Roivas észt miniszterelnöknek a parlament szerdán, ezért a teljes kabinetjével együtt le kell mondania – írja az MTI.

Észtországban az előző nap bomlott fel a hárompárti kormánykoalíció, miután a két kisebbik tagpárt, a szociáldemokraták és a konzervatív Pro Patria-Res-Publica (IRL) lemondásra szólította fel Roivast, a koalíciót vezető Észt Reformpárt elnökét, az ellenzék pedig bizalmatlansági indítványt terjesztett be ellene. A viszály amiatt robbant ki, hogy nem engedélyeznék a parlamenti képviselőknek a tagságot állami vállalatok felügyelőbizottságában.

A sikeres bizalmatlansági indítványhoz 51 képviselő szavazata volt szükséges, vagyis 101 fős észt törvényhozás legalább felének kellett támogatnia. A 91 jelenlévő képviselőből 63 vonta meg a bizalmat a kormányfőtől, 28 szavazat ellenében. Mindkét kisebbik koalíciós párt Roivas ellen szavazott.

Roivast 2014-ben választották miniszterelnökké, és akkor 34 évesen a legfiatalabb kormányfőnek számított az Európai Unióban.

Rovatok