Index Vakbarát Hírportál

Civileket gyilkoltak és kínoztak meg Moszulnál az iraki kormányerők

2016. november 10., csütörtök 10:12 | aznap frissítve

Az iraki kormányerők civileket gyilkoltak és kínoztak meg Moszultól délre - állították csütörtökön nemzetközi jogvédő szervezetek. 

Ezek az első jelentések arról, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fellegvárának tekintett észak-iraki Moszul elleni, az Egyesült Államok által támogatott hadműveletekben erőszakos túlkapásokat követtek el.

Az Amnesty International szerint a múlt hónapban legalább hat, a biztonsági erők szerint a dzsihadistákhoz köthető ember holttestére bukkantak Súra és Kajara körzetekben. 

Lynn Maalouf, a jogvédő szervezet bejrúti irodájának helyettes kutatási igazgatója elmondta, hogy a szövetségi rendőrség egyenruháját viselő emberek több gyilkosságot követtek el.

A Moszultól délre fekvő falvakban helybelieket vettek őrizetbe és hidegvérrel meggyilkoltak

- mondta.

Egy másik szervezet, a Human Rights Watch (HRW) szerint az iraki és a kurd erők legkevesebb 37, az IÁ-val feltételezetten kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe ellenőrzőpontoknál, falvakban, otthonuktól elűzött emberek számára létesített táborokban Moszul környékén, illetve délebbre, Havija településnél. A hozzátartozók elmondták, hogy nem tudják, hol tartják fogva ezeket az embereket, egyikükkel sem tudtak kapcsolatba lépni.

Az iraki belügyminisztérium cáfolta az állításokat, mondván, hogy semmilyen visszaélés nem történt, az iraki erők tiszteletben tartják az emberi és a nemzetközi jogokat.

Rovatok