Index Vakbarát Hírportál

Magyarország szomszédját is trumpizálódás fenyegeti

2016. november 10., csütörtök 19:51

Nem szeretném, ha Ausztria lenne az első nyugat-európai ország, ahol a jobboldali demagógia átveszi a hatalmat

- jelentette ki Alexander Van der Bellen független osztrák államfőjelölt az MTI tudósítása szerint. Reményét fejezte ki, hogy Donald Trump amerikai elnökválasztáson elért győzelme "ébresztő lesz Ausztria számára, az emberek elmennek majd szavazni, és rá adják a voksukat."

Az ausztriai államfőválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják majd. A szavazók két jelöltre, a Zöldek által támogatott Van der Bellenre, és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ jelöltjére, Norbert Hoferre szavazhatnak. 

Van der Bellen minderről csütörtökön beszélt egy bécsi sajtótájékoztatón, ahol arra is kitért, hogy - mint fogalmazott - "meg kell különböztetni az érthető aggodalmakat a populisták által szított félelmektől". Szerinte amennyiben Norbert Hofer szerzi meg a többséget, úgy a pártja, az FPÖ "átveszi majd a hatalmat." 

A választás második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.

Rovatok