Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették egy török ellenzéki lap igazgatótanácsának elnökét

2016. november 11., péntek 12:03

Őrizetbe vették pénteken a Cumhuriyet című török ellenzéki napilap igazgatótanácsának elnökét - közölte az MTI. Akin Atalayt az isztambuli Atatürk repülőtéren vették őrizetbe, miután visszaérkezett Németországból. A hírek szerint terrorista cselekményekkel összefüggésben indult ellene eljárás.

A török hatóságok október 31-én vették őrizetbe a Cumhuriyet főszerkesztőjét és a lap 8 újságíróját, majd letartóztatták őket. Murat Sabuncu főszerkesztőt és a napilap más munkatársait a július 15-i puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistái nevében elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják.

Pár nappal később a lap szerkesztőségénél vízágyúval és könnygázzal oszlatták fel az intézkedés ellen tüntetőket. Törökországban az elmúlt három és fél hónapban több mint 37 ezer embert vettek őrizetbe és mintegy százezer közalkalmazottat menesztettek vagy függesztettek fel munkaköréből a júliusi összeesküvéssel kapcsolatban. Az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a kormány arra használja fel az incidens után bevezetett rendkívüli állapotot, hogy leszámoljon mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.

Rovatok