Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea történelmének legnagyobb tüntetése zajlik

2016. november 12., szombat 13:50

A szervezők szerint egymillióan, a rendőrség szerint 260 ezren vonultak utcára azért, hogy lemondassák Pak Gun Hje államfőt, aki korrupciós botrányba keveredett. A hetek óta zajló tüntetéssorozat legújabb, Szöulban zajlott akciójáról a számháború ellenére is kimondható, hogy az ország 30 évvel ezelőtti demokratizálódása óta ez volt egyik legnagyobb tüntetés.

A közfelháborodást az váltotta ki, hogy kiderült, az államfő közeli barátja, Csoj Szun Szil - akinek soha semmilyen hivatalos tisztsége nem volt - közkapcsolati és kommunikációs tanácsokat adott az elnöknek, beszédeket írt Paknak, kinevezésekbe szólhatott bele, bizalmas iratokhoz, államtitkokhoz férhetett hozzá, és a gyanú szerint közpénzeket sikkasztott. Sőt, Csoj lánya is belekeveredett a botrányba, a Samsung állítólag közel egymilliárd forintnak megfelelő összeget adhatott a cégnek, hogy finanszírozza a lány lovaglóedzéseit Németországban.

A civilekkel szemben az ellenzéki pártok nem követelik az államfő lemondatását vagy vád alá helyezését, mivel attól tartanak, hogy ez negatív hatással járna a jövő évi elnökválasztási kampányra. Az államfő eddig annyit reagált a vádakra, hogy felajánlja a parlamentnek a kormányfő megválasztásának jogát.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Pak népszerűsége 5 százalékra süllyedt, ami a legalacsonyabb érték az eddigi dél-koreai elnökök között azóta, hogy az ország több évtizednyi katonai diktatúrát követően az 1980-as években a demokrácia útjára tért.

(Borítókép:  Tüntetés Szöulban  Pak Gun Hje államfő lemondatásáért, 2016. november 12-én. Fotó: REUTERS / Kim Hong-Ji)

Rovatok