Index Vakbarát Hírportál

Exhumálták a légi katasztrófában elhunyt lengyel elnököt

2016. november 14., hétfő 22:55

A krakkói Wawel királyi vár székesegyházában kiemelték hétfő este a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége, Mária koporsóit, jelentette be a lengyel köztelevízió.

2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk közelében haltak meg, amikor lezuhant az elnöki gép, amely a 96 fős lengyel küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre.

A lengyel állami ügyészség most azt reméli, hogy sikerül megállapítani a sérülések jellegét és a halál okát, ami kiderítheti a katasztrófa okát is. Tisztázni akarják azokat a hiányosságokat is, melyeket az oroszországi boncolásokról készült, Varsónak átadott jelentések tartalmaznak. Az exhumálástól azt is várják, hogy sikerül azonosítani azokat az áldozatokat, akiket a boncolások során Moszkvában esetleg összecseréltek.

Az exhumálás az első a 2017 végéig elvégzendő 83 hasonló eljárásból, melyek során azokat az el nem hamvasztott holttesteket emelik ki, akiknek Oroszországból szállított koporsóját Lengyelországban eddig még nem nyitották fel. 2010-ben csak Lech Kaczynski koporsóját nyitották ki rövid időre, nem sokkal a temetés előtt.

A Kaczynski házaspárt a tervek szerint november 18-án temetik újra, zártkörű szertartás keretében. A vizsgálat eredménye előzetes bejelentések szerint mintegy 4 hónap múlva várható, írja az MTI. 

Rovatok