Index Vakbarát Hírportál

Steinmeier lehet a következő német államfő

2016. november 14., hétfő 09:55 | aznap frissítve

A legnagyobb német kormánypárt, a kereszténydemokrata CDU is támogatja Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusának jelölését az államfői posztra - jelentett egybehangzóan a Reuters, az AFP és a dpa.

A CDU elnökségének telefonkonferenciáján megállapodtak abban, hogy elfogadják az SPD javaslatát a Joachim Gauck távozásával megüresedő szövetségi elnöki tisztség betöltésére, így Steinmeiert támogatják majd az államfőválasztásra hivatott szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung) február 12-ére tervezett ülésén. Az SPD és a CDU után várhatóan a kormánykoalíció harmadik pártja, a bajor CSU is támogatja majd Frank-Walter Steinmeiert - sajtóhírek szerint a párt elnöksége támogatja.

Mivel Steinmeier így a kormánypártok közös jelöltjeként indulhat, és a Bundesversammlungban a CDU/CSU-nak és az SPD-nek többsége van, így nagy valószínűséggel megszerezheti a tisztséget.

A 60 éves, jogász végzettségű szociáldemokrata politikus 2005-2009 között, valamint 2013-tól  tölti be a külügyminiszteri posztot. 1975-ben lépett be az SPD-be, 2007-ben a párt egyik alelnökének választották, egy évvel később a párt kancellár-jelöltje lett a 2009-es szövetségi parlamenti választásokra - de ezen az SPD gyengén szerepelt, ezért elesett a kancellári poszttól. A választás után a párt frakcióvezetője lett, ezt a posztot 2013-as külügyminiszterré válásáig viselte.

Joachim Gauck júniusban jelentette be, hogy mandátuma jövő márciusi lejártával távozik a hivatalából, és idős korára tekintettel nem indul újra a posztért.

Rovatok