Index Vakbarát Hírportál

Románia ismét határossá vált Oroszországgal

2016. november 14., hétfő 11:54

A román sajtó egyöntetően rossz jelnek veszi, hogy a szomszédos Bulgáriában és Moldáviában is oroszbarát politikust választottak meg elnöknek.

Az MTI lapszemléje szerint a jobboldali Hotnews.ro hírportál Egyre jobban szorul az oroszbarát harapófogó Románia körül címmel közölt vezércikket, amelyben Cristian Pantazi azt fejtegeti, hogy az amerikai rakétapajzsot befogadó Románia immár valamennyi szomszédjánál - a rendkívüli helyzetű Ukrajnától eltekintve - a Kremlnek kedvező vagy éppenséggel annak alárendelt vezetők kerültek hatalomra. Pantazi szerint Romániának így Lengyelország maradt az egyedüli olyan szövetségese a térségben, amelyik ellenáll az orosz befolyásnak. Bukarest számára ezért kritikus fontosságú az Egyesült Államok támogatása, de ez is kétségessé vált Donald Trump választási győzelme után.

A liberális hátterű Adevarulban a moldovai elnökválasztás eredményére utalva Mircea Morariu arról ír, hogy Románia ismét határossá vált Oroszországgal, ami szerinte jogos aggodalomra ad okot az ország nemzetbiztonságában illetékes bukaresti vezetőknek. Mivel a baj sosem jár egyedül, Bulgáriában is az a Rumen Radev győzött, akiről köztudott, hogy Vlagyimir Putyin cárt tekinti vezérlő csillagának. Mint Morariu írja,

ha hozzátesszük, hogy a szomszédos Magyarországon a nacionalista és elszigetelődő Orbán Viktor nem igazán hajlandó már teljesíteni Strasbourg és Brüsszel utasításait, az EU és a NATO pedig el is tűri túlkapásait, hogy Szerbia és Szlovákia is vörös, és Lengyelország sem túl bíztató színű, hogy az EU is gyengélkedik, és nem tudni, mennyire tarja majd fontosnak a NATO-t a megválasztott amerikai elnök, nos, akkor azt kell mondanunk, amit Jurij Andropov volt KGB-főnök mondott, amikor megtudta, hogy lengyel pápát választottak: van egy problémánk.

Rovatok