Index Vakbarát Hírportál

Nagy lépést tettek a világ második legrosszabb háborújának befejezése érdekében

2016. november 15., kedd 15:50

November 17-től kezdődő fegyvernyugvásban állapodtak meg a jemeni konfliktusban szembenálló felek, a húszi lázadók és a szaúdiak által vezetett, a kormányt támogató koalíció - közölte John Kerry kedden, az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása végén. Az amerikai külügyminiszter szerint a szembenálló felek az év végéig létrehozzanak egy jemeni egységkormányt.

Október végén Abed Rabbó Manszúr Hádi, Jemen nemzetközileg elismert elnöke először elfogadta, majd elutasította az ENSZ béketervét, amelynek értelmében a síita húszi felkelőket bevonnák a jövőben megalakuló egységkormányba, korlátoznák a jemeni elnök hatalmát, cserébe pedig a lázadók kivonulnának az általuk elfoglalt nagyvárosokból. A szaúd-arábiai emigrációban élő jemeni államfő arra hivatkozott, hogy a dokumentum a lázadókat "jutalmazza" és szerinte a béke csak úgy érhető el, ha a felkelést leállítják, a lázadók leteszik a fegyvert és kivonulnak az általuk megszállt városokból.

Hádi kormánya, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tavaly március óta légicsapásokkal is támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező, az Ali Abdalláh Száleh volt elnököt is támogatói között tudó húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost, Szanaát. Az óriási túlerő és technikai fölény ellenére a húszikat nem sikerült megtörni, ellenben a sikertelen intervenció komoly presztízsveszteséget jelent Szaúd-Arábiának. A konfliktust tovább bonyolítja, hogy a káoszt meglovagolva az országból saját területet hasított ki magának az al-Kaida alapból is igen erős helyi ága, és megjelent az Iszlám Állam is. 

A jemeni polgárháború eredetéről és állásáról egyébként ebből a cikkből tájékozódhat>>>>>>>>

A harcokban becslések szerint több mint 10 ezer polgári személy halt már meg, és 3 millióan menekültek el. A sebesültek száma eléri a 18 és fél ezret. A Jemenben uralkodó állapotokat az is súlyosbítja, hogy október elején kolerajárvány tört ki.

(MTI)

Rovatok