Index Vakbarát Hírportál

Trump 1 dollárért elnökösködik, de mennyit keresnek a többiek?

2016. november 15., kedd 07:03

Donald Trump nem fogja felvenni elnöki fizetését. A kőgazdag Trumpnak el lehet hinni, hogy nem ezért vállalta a jelöltséget. A CBS riporterétől tudta meg, hogy elnökként amúgy évi 400 ezer dolláros (kb. 115 millió forintos) fizetés járna neki. Trump ehelyett évi 1 dollárért vállalja a munkát. Ezzel is évente legfeljebb becsült vagyona körülbelül 10 ezred részéről mond csak le (a Forbes szerint Trump vagyona 3,7 milliárd dollár, de ő maga ennél magasabb értéket szokott emlegetni). 

Nézzük meg, mennyit keresett a többi állam- és kormányfő 2015-ben. Rögtön szembetűnik, hogy az amerikai elnök fizetése amúgy sem a legmagasabb a világon. Szingapúrban a miniszterelnök közel ötször ennyit keres, de a miniszterek is háromszor többet visznek haza az amerikai elnöknél. Az elv az, hogy a kormányfői és a miniszteri poszt akkor vonzó, ha magas fizetéssel jár. Grafikonunkon nem szerepel, de Hongkong főminisztere, Lőng Can-jing is többet keres az amerikai elnöknél (évi 576 ezer dollárt). (Mivel tavalyi adatokat néztünk, ezért Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália esetében az előző kormányfők vannak feltüntetve.)

A versenyben láthatóan nem akar lemaradni az EU sem, az is jól fizeti vezetőit. Az Európai Bizottság elnöke a vonatkozó jogszabályok szerint a nem politikai kinevezett (tehát nem a tagállami kormányok által jelölt) bizottsági dolgozókra vonatkozó legmagasabb fizetési kategória 138 százalékát kapja. Ez a kategória, az úgynevezett AD 16, illetve annak legmagasabb, harmadik lépcsőfoka a tavaly júliusi béremelés óta 18 962 euró és 24 eurócent, tehát Juncker havi fixe 26 167 euró és 89 cent. Erre jön még rá a fizetés 15 százalékáig terjedő lakhatási (hivatalosan: tartózkodási) támogatás, és a havi 1418 eurós és 7 centes reprezentációs támogatás.

Ugyanennyit keres Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke is. És ez még nem minden, erre jöhetnek még a különböző kiegészítő zsebpénzek, például a háztartási támogatás (havi 171,82 euró, plusz a fizetés 2 százaléka), az eltartott gyermekek utáni juttatás (havi 375,59 euró gyermekenként), iskoláztatási támogatás (254,83 euró), illetve utazási és minden egyéb szakmai költség megtérítése.

Oroszországban az atomhatalomhoz képest szerény elnöki fizetés még úgy is szerény, hogy Vlagyimir Putyin 2014 márciusában 2,6-szorosára emelte a saját és a kormányfő fizetését. Igaz, csak rubelben, amely 2014-től zuhanásnak indult, és mostanra értékének felét elveszítve stabilizálódott. Dollárban számolva az elnök fizetése csak így 30 százalékkal emelkedett. A növekedés egy kicsit több lett volna, ám tavaly márciusban Putyin rendeletben 10 százalékkal csökkentette a saját és több politikai felső vezető fizetését.

Rovatok