Index Vakbarát Hírportál

Putyin kihátrál a hágai bíróság mögül, mivel vizsgálni akarják az oroszok szíriai bombázásait

2016. november 16., szerda 14:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök kiadott egy rendeletet, amelyben Oroszország visszavonja az aláírását a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság alapító dokumentumáról, írja az Independent.

A döntést az előzte meg, hogy kiderült, a nemzetközi szervezet vizsgálatot indít a szíriai orosz bombázások miatt. Putyin a külügyminiszterét kérte meg, hogy tájékoztassa az Egyesült Nemzetek Szervezetét az ügyben. Oroszország egyébként sosem ratifikálta az egyezményt, hiába írta alá. A külügyminiszter szóvivője azzal indokolta a lépést, hogy Hága eljátszotta a beléjük vetett hitet, elfogultan dönt, és Oroszország függetlenségének megtartása miatt ki kell vonulni a szervezet mögül.

Oroszország bombázásait egyébként sok kritika érte az elmúlt időben, miután több botrányos lépése is volt a Szíriában bevetett légi egységeknek.

Francois Hollande Franciaország elnöke korábban utalt arra, hogy Oroszország háborús bűncselekményt követhetett el a szíriai Aleppó bombázásánál múlt hónapban. Moszkva akkor tagadta, hogy nemzetközi törvényeket szegtek volna meg, szerintük ők kizárólag terrorista csoportokat támadnak. A hágai bíróság vizsgálat iránti elkötelezettségét Putyin döntése egyelőre nem ingatta meg, továbbra is úgy terveznek a szervezetnél, hogy lefolytatják a szükséges ellenőrzést.

Rovatok