Index Vakbarát Hírportál

Lefejezett emberekkel teli tömegsírokat találtak Moszul felszabadítói

2016. november 17., csütörtök 17:30 | aznap frissítve

Tömegsírokra bukkantak az Iraki erők Moszul feszabadítása során, írja a CNN. Az Iszlám Állam uralta város közelében csütörtökön 250 ember maradványait találták meg egy kútban. A várostól harminc kilométerre fekvő Hammam al-Alilnál ez már a második ilyen tömegsír. November 7-én 100 ember lefejezett holttestét rejtő sírra bukkantak az iraki erők. 

A várost 10 napja felszabadító csapatok vezetője a CNN-nek elmondta, hogy az Iszlám Állam terroristái el is aknásították a környéket, hogy a családtagok ne tudják elvinni, és eltemetni a kivégzett embereket.

Az iraki erők két éve hallottak már történeteket a tömegsírrá alakult kútról. Sokakat élve dobtak be, egyesek a sérüléseikbe haltak bele napok alatt. Az irakiak egy harmadik sírt is találtak 45 holttesttel.

Egy hónapja folyik az ostrom

November 17-e a Moszul elleni offenzíva kezdetének egy hónapos évfordulója. Irak második legnagyobb városát két éve foglalta el az ISIS, hogy később itt kiáltsa ki a kalifátust is.

A Reuters szerint ez a legnagyobb háború Irakban a Szaddám elleni 2003-as offenzíva óta. A várost 5-6 ezer ISIS-harcos védi, a szövetséges erők viszont 100 ezer főre rúgnak.

Ha érdekli, miért kell ekkora túlerő az Iszlám Állam ellen, olvassa el Moszulnál íródott cikkünket: túlélők mesélik el, hogy lehet ilyen veszélyes az ISIS.

Az Iszlám Állam taktikája, hogy a civilek lakta részeken alakítja ki állásait, hogy a lakosságot élő pajzsként használja. Alagutakat fúr a meglepetésszerű támadásokhoz, és öngyilkos merénylők egész arzenálját veti be.

Az Egyesült Államok vezette erők a napokban körülzárták a várost, és a környező települések elfoglalásával közelednek Moszulhoz. A várost egy elit egység két hete érte el először, de a felszabadítás még távol van.

Az Index tudósítója néhány napja járt az egyik ilyen felszabadított városban, Qaraqoshban: ha megnézi filmünket, látni fogja, milyen elkeseredett küzdelem folyik a városért.

Tudósítónk arról is beszámolt, hogy a felszabadító erők több különböző, egymással rivalizáló csoportból állnak. Az iraki hadsereg, az amerikai, kanadai, német és angol elit alakulatok mellett különböző kurd erők, és Irán támogatta síita milíciák is részt vesznek az offenzívában. 

A kurd regionális kormány (KRG) szerdán bejelentette, hogy később sem vonulnának ki azokról a területekről, amelyeket visszafoglaltak az ISIS-től, még akkor sem, ha ezen területek Kurdisztánon túl találhatók.

A síita erők szerdán foglalták vissza az egyik jelentős Moszul melletti repülőteret, Tal Afar közelében. A Reuters megjegyzi, hogy ezt később a Szíriába irányuló hadműveleteiknél is használhatják.

Újabb menekülthullám jöhet

A harcok miatt eddig 57 ezer ember menekült el az ENSZ becslései szerint, írja a Reuters. A városban még mindig egymillió lakos várja, hogy az ISIS hátrébb szoruljon, és elhagyhassák a háborús zónát. Várhatóan tízezrek hagyják el lakóhelyüket a közeljövőben.

Rovatok