Index Vakbarát Hírportál

Obama figyelmeztette Trumpot: ne paktáljon le Putyinnal

2016. november 17., csütörtök 20:56 | aznap frissítve

"Remélem, hogy (Trump) nem reálpolitikusként közelít majd Oroszországhoz, azt javasolva, hogy nyugodtan paktáljunk le velük, akár olyan áron is, hogy az árt embereknek, nemzetközi jogot sért, vagy sebezhetővé tesz kisebb országokat" - üzent Obama berlini útját lezáró sajtótájékoztatóján Donald Trumpnak.

Obama utoljára jelent meg Németországban mint amerikai elnök, hogy tárgyaljon legfontosabb európai szövetségesével, Angela Merkellel, írja a CNN. Obama hosszasan tárgyalt a német kancellárral az Oroszország jelentette fenyegetésről, és a transzatlanti kapcsolatokról.

Az MTI kiemelte Obama másik figyelmeztetését:

Nem marad sokáig az amerikai elnöki tisztségben, aki nem veszi komolyan a munkát

- mondta a leköszönő elnök Merkellel közös sajtótájékoztatóján.

Obama határozottan kiállt amellett, hogy nem szabad rövidtávú érdekek miatt kiegyezni Putyinnal. Az elnök elmondta, hogy kormányának egyértelmű bizonyítékai vannak arról, hogy hazáját informatikai támadások érték Oroszország részéről.

Angela Merkel az ukrajnai Krím félsziget Oroszországhoz csatolására utalva hangsúlyozta: keserű következményekkel járhat, ha bárki is beletörődik az államok területi épsége és szuverenitása sérthetetlenségén alapuló nemzetközi rend megsértésébe.

Mindketten hangsúlyozták, hogy az Oroszországot az ukrán válság miatt sújtó szankciókat fenn kell tartani, visszavonásuk feltétele a válság politikai rendezésére kidolgozott minszki megállapodás végrehajtása. Állást foglaltak a szíriai polgárháború lezárására irányuló törekvések folytatása mellett is.

Obama kiemelte, hogy Ukrajna és Szíria ügyében is folytatni kell az Egyesült Államok eddigi politikáját. Angela Merkel el-Aszad szíriai elnökről szólva pedig leszögezte: nem lehet elfogadni partnernek olyan vezetőt, aki bombatámadásokat hajt végre népe ellen.

Régi szép szavak

Az amerikai elnök óvatosan optimista megjegyzése szerint a nyugat turbulens politikai eseményei nem rengetik meg a fennálló világrendet. "Azt hiszem, hogy a politikánk mindenfelé elég rázós szakaszába érkezett. De amíg nem adjuk fel demokratikus normáinkat, amíg biztosított a választások integritása, amíg tiszteljük a szólásszabadságot, a vallásszabadságot, amíg megvannak a súlyok és az ellensúlyok, addig hosszútávon folytatódik a fejlődés."

A CNN rámutat, hogy mennyire más világhoz szól most Obama, mint 2008-ban, amikor még jelöltként mondott beszédet Berlinben 200 ezer ember előtt.

"A falak rasszok és vallások, őslakók és bevándorlók, keresztények, muszlimok és zsidók nem állhatnak tovább. Ezeket a falakat le kell döntenünk" - mondta 8 éve Obama.

Rovatok