Index Vakbarát Hírportál

Részben volt plagizált a román korrupcióellenes főügyész doktori dolgozata

2016. november 17., csütörtök 17:47

A Temesvári Tudományegyetem etikai bizottsága szerint Laura Codruta Kövesi román korrupcióellenes főügyész doktori dolgozata mintegy 5 százalékban tartalmaz más tudományos munkákkal azonos szöveget, de a testület nem adott választ arra, hogy ez plágiumnak minősíthető-e - írja az MTI. 

Az egyetem azt követően vizsgálta meg a főügyész doktori dolgozatát, hogy az őt folyamatosan támadó politikai erőkhöz közel álló személyek feljelentették plágium gyanújával. A főügyész a temesvári felsőoktatási intézményben védte meg doktori dolgozatát, amit már nem először támadtak. 

Az etikai bizottság által kiadott közlemény szerint a dolgozat több mint 11 500 sora közül 564, vagyis 4,9 százalék azonos más tudományos munkák szövegével. Közölték, összesen 4700 sort kifogásolt a feljelentő, ezért részben megalapozottnak találták a feljelentést. Ugyanakkor a szöveget nem vizsgálta meg szakértői bizottság, az etikai bizottság csak a szövegazonosságra vonatkozó megállapítást vállalja.

Romániában jelenleg az oktatási minisztérium hatáskörében működő Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács javasolhatja doktori címek visszavonását, amit az oktatási miniszternek is meg kell erősítenie. November elején a testület közölte, október 30-án nevezték ki azt a szakértői bizottságot, amely megvizsgálja a főügyész dolgozatát. A testület még nem közölte vizsgálódásának eredményét.

Kövesi többször kijelentette, hogy dolgozatának minden sorát ő írta, és nem plagizált. A főügyészt egyebek mellett a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Sebastian Ghita üzletembert vádolta meg plágiummal. Mind Ghita, mind Ponta ellen több vizsgálatot is indított a korrupcióellenes ügyészség.

Rovatok