Index Vakbarát Hírportál

50 ezer svéd koronát fizetett ki a svéd állam az ISIS harcosának véletlenül

2016. november 19., szombat 18:13 | aznap frissítve

Valamit borzalmasan benéztek a svédek bürokraták, ugyanis közel egy éven keresztül fizettek annyi juttatást egy ismert svéd ISIS harcosnak, amiből családjával a szíriai Rakkában bőven meg tudtak élni -írja a thelocal.se.

Az Abdul Samad al Swedi néven harcoló 31 éves Michael Skrå mo, a hatóságok előtt ismert figura volt. A férfi 2014-ben összecsomagolta családját négy kiskorú gyermekével együtt, és Rakkába költöztek. Azóta több propagandavideóban is feltűnt, sokszor családjával, valamint kalasnyikovokkal pózolva. 



A svéd jóléti hivatalnak a lelépést követően nyolc hónapba telt, mire felfüggesztette a juttatásokat és egy évbe telt, mire levélben értesítette a családot erről. Egy szakértő szerint a család csak a gyerekek után járó segélyből vígan eléldegélhetett Rakkában, ami fölött kaptak lakhatási segélyt és egy laza 62 ezer koronás lakbértartozással léptek le (közel 2 millió forint). A család rakkai  tartózkodásuk alatt segélyek formájában több mint 50 ezer koronát kapott (több
mint 1.5 millió forint). 

A feleség áprilisban egy levélben kereste fel a göteborgi bíróságot, amiben azt írja, hogy soha életében nem fog visszatérni Svédországba, úgyhogy a saját munkájuk megkönnyítése érdekében nyugodtan ejthetik az ügyet. 

Rovatok