Index Vakbarát Hírportál

Erdogan már nem akar az EU-hoz csatlakozni

2016. november 20., vasárnap 13:48 | aznap frissítve

Törökországnak nem kell mindenáron kötnie magát az EU-csatlakozáshoz, inkább beléphetne az Oroszországot és Kínát is tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe - írta a Hürriyet című napilap vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozata alapján.

A török államfő az ország csatlakozási szándékairól a Pakisztánt és Üzbegisztánt érintő hivatalos útjáról hazaindulva, a repülőgépen beszélt török újságíróknak, jelentette az MTI.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) egy 2001-ben alapított kormányközi biztonsági szervezet Ázsiában, amelynek elsődleges célja harcolni a radikális iszlám jelentette fenyegetés, valamint az Afganisztánból kiinduló kábítószer-kereskedelem ellen. Tagjai Oroszország, Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. A megfigyelő országok között találni Iránt, Mongóliát, Afganisztánt, valamint még Indiát és Pakisztánt is, de az utóbbi kettőnek 2015-ben már megkezdődött a felvételi folyamata.

Törökország és Fehéroroszország sajátos viszonyban áll a szervezettel, amelynek értelmében részt vehetnek a miniszteri szintű találkozókon, de nem rendelkeznek szavazati joggal.

A török államfő a repülőgépen azt is közölte, hogy már egyeztetett az SCO-csatlakozás ötletéről Vlagyimir Putyin orosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel. Erdogan szerint

az SCO-tagság sokkal szabadabb mozgásteret biztosítana hazájának.

Súlyos üzenet a nyugatnak

A lépés összefüggésben lehet az Európai Bizottság éves jelentésével, amelyben erős kritikával illetik az országban lezajlott antidemokratikus lépéseket. Kiemelik, hogy a demokratikus, és emberi jogi normák sorozatos megszegését, amely esetek száma a sikertelen puccs után az egekbe szökött. Több mint 100 ezer hivatalnokot távolítottak el, ellenzéki politikusokat, aktivistákat és újságírókat börtönöztek be, szervezeteket tiltottak be.

Központi utasításra blokkolni, lassítani kezdték a közösségi média egyes szolgáltatásait, például a Facebookot, a Twittert és a Youtube-ot. A cél az volt, hogyellehetetlenítsék az itt szerveződő ellenzéki megmozdulásokat.

Több európai politikus már nyíltan felvetette, hogy meg kellene szakítani a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

Erdogan a héten arra figyelmeztette az EU-t, hogy év végéig döntenie kell Törökország csatlakozásának ügyében, különben Ankara népszavazásra bocsátja a kérdést. Erre úgy tűnik, nem is lesz szükség.

Törökország hivatalosan 1987-ben kérelmezte csatlakozását az EU-hoz, amelyről 2005-ben kezdődtek meg a tárgyalások.

Rovatok