Index Vakbarát Hírportál

A pápa intézményesíti az abortusz megbocsátását

2016. november 21., hétfő 13:04

Felhatalmazta a papokat I. Ferenc pápa arra, hogy megbocsátást adjanak az abortuszt meggyónó nőknek. Az egyház sarokkövét megmozgató döntés nem előzmények nélküli, már tavaly szeptemberben kitért rá a pápa, hogy vissza kell fogadni a jó útra visszatérőket és meg kell érteni, mekkora teher készteti a nőket ilyen döntésre. 

Már akkor voltak olyan hangok az egyházon belül, hogy a pápa liberális hozzáállása komoly töréspont lehet a reformer és a konzervatív szárny között.

Igaz, alaptételt közvetlenül nem sértett a pápa a konzervatív tábor szemében sem, hiszen kimondta: „az abortusz halálos bűn, hiszen ártatlan életet olt ki.”

Tehát továbbra is bűnnek tekinti az abortuszt, pusztán intézményesítette az által eddig csak az irgalmasság rendkívüli szent évére – 2015. december 8-2016. december 8. – kiterjesztett gyakorlatot, amely lehetőséget adott az abortuszt meggyónó nők feloldozására. Az abortuszt elvégző orvosokról a pápa nem tett említést, így arról sem, lehetnek-e mégis olyan helyzetek, amikor a beavatkozás nem bűn, hanem életmentő műtét.

Rovatok