Index Vakbarát Hírportál

Erős földrengés volt Fukusimánál

2016. november 21., hétfő 22:33

A Richter-skála szerinti 6,9-es, más jelentések szerint 7,3-as erősségű földrengés volt Japán északkeleti részén, Iwaki közelében, 67 kilométerre a parttól, helyi idő szerint reggel hat körül. A rengés miatt Fukusima prefektúra területére cunamiriasztást adtak ki, amit lefújtak.

Az érintett területen lévő atomreaktorok üzemeltetői leállították a reaktorokat, és folyamatosan ellenőrzik a műszerek adatait.

A műsorban angol és japán nyelven figyelmeztették az embereket arra, hogy azonnal menjenek biztonságos helyre, vagy magasabb pontokra, vagy biztonságot adó épületek tetejére. 

A cunamiriadónak ilyen hangja volt:

A cunamiriadó hangjelzése

Ezen a Periscope-os közvetítésen az egyik partmenti városból, Ivakiból mutatják a történéseket, és folyamatosan fordítják a japán nyelvű híreket angolra.

Az első jelentések szerint amúgy a földrengés miatt nem keletkeztek komolyabb károk az infrastruktúrában. Egy vegyi üzemben ugyan tűz ütött ki, de a japán sajtójelentések nem erősítették meg, hogy ez a rengés miatt volt.

A korábbi földrengésben és cunamiban súlyosan megsérült fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a TEPCO közben reagált azokra a hírekre is, melyek szerint az erőmű egyik használt fűtőelemeket tartalmazó medencéjének hűtése is leállt a földrengésben. A TEPCO megerősítette, hogy valóban leállt a hűtőrendszer, de hogy pontosan miért, azt még vizsgálják. Az biztos, hogy a hűtőrendszert időközben újraindították.

Rovatok