Index Vakbarát Hírportál

Mégse úszható meg házassággal a nemi erőszak

2016. november 22., kedd 08:54

A török miniszterelnök visszavonta azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely szerint felmenthetnék azokat a férfiakat, akiket kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak, ha feleségül veszik áldozatukat, írja a BBC.

A törvényjavaslat ellen széleskörű tiltakozás bontakozott ki Törökországban, sok helyen tüntettek. A demonstrálók szerint a törvény bátorítaná a kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszakot.

A kormány azzal védekezett, hogy az úgynevezett vallási házasságok kérdését akarta rendezni. Ez a szokás vidéken dívik, háromezer családot érint, és csak az ő helyzetüket akarta rendezni. 

Korábban az ENSZ is a törvényjavaslat visszavonására szólította fel a török kormányt.

Újabb 15 ezer elbocsátás

Szintén kedden jelentették be, hogy több mint 15 ezer állami alkalmazottat bocsátottak el, mert a gyanú szerint kapcsolatban állnak az USA-ban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmával. A török hatóságok szerint Gülen áll a nyári puccskísérlet mögött. 

A tisztogatások keretében a haderőtől közel kétezer, a rendőrségtől hét és félezer, a csendőrségtől 400 embert távolítottak el. A mostani elbocsátások közel hatezer köztisztviselőt is érintenek.

Rovatok