Index Vakbarát Hírportál

A miniszterelnökig érő korrupciós ügy Izrael egyik legnagyobb fegyvervásárlása körül

2016. november 23., szerda 20:19

Vizsgálatot sürget az ellenzék Izraelben, az új tengeralattjárók és hadihajók gyanús beszerzése miatt - írta az MTI izraeli híradások alapján. Aviháj Mendelblit főállamügyész is vizsgálat indítására utasította a rendőrséget a tengeralattjáró-beszerzések ügyében, miután meg nem nevezett új információk jutottak a rendőri szervek birtokába.

A haditengerészeti vásárlások miatt összeférhetetlenségi ügybe keveredett David Simrón, Benjámin Netanjahu miniszterelnök ügyvédje, aki "egyszerre képviselte" a kormányfőt, valamint a ThyssenKrupp Marine Systems nevű német hajóépítő cég érdekeit, és erről nem értesítette a hatóságokat.

Egy héttel ezelőtt az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna híradója feltárta, hogy a miniszterelnök a hadsereg ellenében vitte véghez három új tengeralattjáró megvásárlását a ThyssenKrupptól. Netanjahu kijelentette, hogy csakis Izrael védelmében, és a német-izraeli kapcsolatok javítása érdekében hozta meg döntéseit. Az ellenzék viszont parlamenti vizsgálatot sürget. A tévé szerint az ügyletnek szerepe volt Móse Jaalon védelmi miniszter tavaszi menesztésében is.

Jaalon Facebook-bejegyzésében megerősítette, hogy védelmi miniszterként fölöslegesnek ítélte az újabb tengeralattjárók beszerzését, és mindent elkövetett a háta mögött megkezdett tárgyalások leállításáért. Kedd este a tévé bemutatott egy, Simrón lobbizását bizonyító, két évvel ezelőtti e-mailt, amelyben a védelmi minisztérium jogtanácsosa arról számolt be, hogy Simrón egy nemzetközi hadihajó-beszerzési pályázat leállítását sürgeti a ThyssenKrupp érdekében, "miként azt Benjámin Netanjahu is kérte".

Az izraeli hadsereg egyik legnagyobb fegyvervásárlása 

David Simrón és Benjámin Netanjahu egybehangzóan tagadják, hogy tudtak volna egymás lépéseiről. Azt is tagadják, hogy valaha is megvitatták volna a haditengerészeti beszerzések kérdéseit, noha a tízes tévétársaság szakértője szerint igen szoros baráti kapcsolatban vannak, és gyakran naponta több órán át beszélgetnek.

A ThyssenKrupp azt állítja, hogy nem is tudott Simrón megbízásáról, ők egy másik izraeli üzletembert bíztak meg, aki tudtuk nélkül kérhette fel lobbizásra Netanjahu ügyvédjét és bizalmasát.

A három új tengeralattjáró másfél milliárd dollárba, (436 milliárd forint) kerül: ez volt az izraeli hadsereg egyik legnagyobb fegyvervásárlása az utóbbi években. 2018-ig hat tengeralattjáró áll hadrendbe Izraelben, s Jaalon szerint a hadsereg terveiben nem szerepelt újabb három megvásárlása.

A tengeralattjárók fontos szerepet látnak el az ország katonai védelmében. Külföldi szakértők szerint atomtöltetük is lehet, s elrettentő erejükkel megakadályozhatnak egy esetleges Izrael elleni iráni nukleáris támadást, mert azonnali ellencsapással fenyegetnek.

Rovatok