Index Vakbarát Hírportál

A CSU csak akkor tart ki Merkel mellett, ha korlátozzák a menekültek befogadását

2016. november 24., csütörtök 12:49

A bajor Keresztényszociális Unió, a CSU, csak akkor vesz részt a német kormány munkájában a 2017-es Bundestag-választás után, ha bevezetik a menekültek befogadásának évi 200 ezer fős felső határát – jelentette be Horst Seehofer bajor kormányfő egy csütörtöki interjúban.

A pártelnök-miniszterelnök szerint a migrációs nyomás a következő években tovább erősödik majd, ezért szükség van egy szabályrendszerre, amely biztosítja, hogy nem ismétlődik meg az, ami a 2015 szeptemberi határnyitás után. Seehofer azt mondta, garantálja a választóknak, hogy a CSU csak akkor vállal ismét kormányzati szerepet Berlinben, ha bevezetik a 200 ezres felső határt. Szerinte a választásig hátralévő tíz hónap évtizedek óta a legnehezebb időszak lesz a CSU és a felső határ bevezetését elutasító Angela Merkel vezette testvérpárt, a CDU történetében.

Seehofer az Augsburger Allgemeinenek adott interjújában ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a CDU is sokat változott, politikusai már korlátozásról, irányításról és a német vezető kultúra a „Leitkultur” fontosságáról beszélnek. Ezek a fogalmak szerinte azt jelzik, hogy közelednek az álláspontok – írja az MTI.

A CSU a nyugdíjrendszer átszervezése, az adócsökkentés és a családtámogatások bővítése ügyében is meg akarja győzni saját álláspontjáról a CDU-t. A menetrend szerint a pártszövetség tagjai 2017 elejére dolgoznak ki közös programot. Angela Merkel vasárnap jelentette be, hogy a CDU decemberi tisztújító kongresszusán ismét elindul az elnöki tisztségért, és pártja kancellárjelöltjeként akar indulni a jövő őszi választáson.

Rovatok