Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt egy kínai aktivista, aki egy ideje már félt, hogy el fog tűnni

2016. november 24., csütörtök 22:48

Eltűnt egy ismert kínai emberjogi aktivista, miután elutazott meglátogatni egy őrizetbe vett emberjogi ügyvéd családtagjait, közölte az aktivista felesége csütörtökön. A 45 éves Csiang Tien-jongról hétfőn hallott utoljára felesége, Csin Bien-ling. A feleség közlése szerint Csiang a Hunan tartományban található Csangsa városba utazott, és hétfőn kellett volna visszaindulnia vonattal Pekingbe, írta az MTI.

Az aktivista a korábban letartóztatott Hszie Jang emberjogi ügyvéd családját látogatta meg. Az aktivista felesége közölte: aggódik, hogy esetleg baja esett Csiangnak, vagy elvitték a hatóságok. Csiang családja a Honan tartománybeli Csengcsou városban próbálta bejelenteni, hogy Csiang eltűnt.

A helyi rendőrség azonban a Reuters hírügynökségnek azt mondta, nincs tudomása a történtekről. A kínai külügyminisztérium is ugyanezt nyilatkozta a hírügynökségnek. Csiang több, politikailag érzékeny ügyben is részt vett, ügyvédként védte mások mellett az emberjogi erőfeszítéseiről ismertté vált Gao Csö-cseng ügyvédet és a látássérült Csen Kuang-cseng aktivistát is. Ez utóbbiakat a kínai hatóságok többször zaklatták, bántalmazták, illetve mindkettőjüket bebörtönözték, Csö-csenget pedig állítólag meg is kínozták.

Csiang Tien-jongot 2009-ben zárták ki az ügyvédi kamarából, de nem hagyott fel aktivista tevékenységével. Legutóbb abban segédkezett, hogy nyilvánosságra kerüljön azoknak az emberjogi ügyvédeknek a története, akiket 2015 nyara óta tartóztattak le. Sokuk ellen felforgató tevékenység vádjával büntetőeljárást indítottak. Csin szerint férje már egy ideje a kínai biztonsági szolgálat célkeresztjében volt.

Csiang az AP amerikai hírügynökségnek nyáron azt mondta: bármikor őrizetbe vehetik, és ritkán tölt el egy helyen néhány napnál több időt. Az aktivista felesége 2013 óta él az Egyesült Államokban, állítása szerint azért, mert nyomást gyakoroltak családjára férje tevékenysége miatt. A kínai hatóságok egyebek közt azzal is vádolják az ellenzéki ügyvédeket és jogi aktivistákat, hogy külföldi erőkkel összeesküdve próbálják aláásni a kínai hatalmat.

Rovatok