Index Vakbarát Hírportál

Kilépési népszavazással kampányol az osztrák elnökjelölt

2016. november 24., csütörtök 10:20

Ha decemberben nyer a jobboldali elnökjelölt, nem lehetetlen, hogy Ausztriában is népszavazáson fognak dönteni arról, hogy kilépjenek vagy bentmaradjanak az EU-ban. Erről most a szabadságpárti jelölt Nobert Hofer beszélt, de a népszavazást lebegteti; azt mondja, csak akkor fordulnának ehhez az eszközhöz, ha az Európai Unió még centralizáltabbá válna Nagy-Britannia kilépése után.

A májusban tartott elnökválasztás után szoros küzdelemben először Alexander Van der Bellent nyilvánították győztesnek. Bár a helyben, hagyományosan leadott szavazatok megszámlálása után még a radikális jobboldalinak számító szabadságpárti Hofert vezetett, a levélszavazatokkal fordult az eredmény, és a zöldpárti, hivatalosan függetlenként induló politikus 50,3 százalékot kapott. A levélszavazatok megszámlálásában azonban olyan szabálytalanságokat találtak, hogy az alkotmánybíróság megsemmisítette az eredményt.

Az előrejelzések szerint most is szoros küzdelemre lehet számítani, a közvélemény-kutatásokban fej fej mellett áll a szabadságpárti Hofert és a független Van der Bellen.

Rovatok