Index Vakbarát Hírportál

Költségvetési csalás miatt is felfüggeszthetik Kovács Béla mentelmi jogát

2016. november 24., csütörtök 07:56

Hétfőn foglalkozik először az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága Kovács Béla újabb mentelmi ügyével – értesült a Magyar Idők. Szeptemberben Polt Péter legfőbb ügyész egy költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás gyanújával indított eljárás miatt indítványozta, hogy függesszék fel a Jobbik EP-képviselőjének mentelmi jogát. Kovácsnak korábban már a kémügy miatt is felfüggesztették a mentelmi jogát.

A jogi bizottságban a jelentéstevő Heidi Hautala finn zöldpárti képviselő lesz, akinek meg kell vizsgálnia, hogy mi az eljárás valódi célja: politikai lejáratás vagy az igazságszolgáltatás.

A Magyar Idők szerint a jogi bizottság több körben foglalkozik majd zárt ülésen a mentelmi ügy tárgyalásával. Egy alkalommal az érintett is szólhat majd saját védelmében. A testület egyszerű többséggel szavaz a javaslatról, akárcsak az EP plenáris ülése, amely dönt a mentelmi jog felfüggesztéséről vagy annak megtagadásáról.

A gyanú szerint Kovács 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint a megállapodások alapján ezek a személyek Brüsszelben négy és hat hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek, valójában azonban nem jártak ott és semmilyen munkát nem végeztek. Mindezzel a képviselő jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak - írja a lap. 

Rovatok