Index Vakbarát Hírportál

Milyen korrupció? Szlovákellenes piszkos prostituáltak vagytok

2016. november 24., csütörtök 11:26

Aki korrupcióról ír a sikeres EU-s elnökség helyett, piszkos nemzetellenes prostituált – Robert Fico véleménye szerint. A szlovák miniszterelnök egy sajtótájékoztatón fakadt ki az újságírókra, akik arról a botrányról kérdezték, amit vasárnap robbantott ki a pozsonyi külügy két volt munkatársa. Szerintük a tárca haverilag kiszervezte és szétlopta a Szlovákia uniós elnökségével kapcsolatos rendezvényeket.

„Ami most zajlik, az nem véletlen, így akarják megtorpedózni a sikeres szlovák uniós elnökséget” – vágott vissza az állítólag elcsalt pénzekről szóló sajtótájékoztatón Fico az őt kérdezőknek. Szerinte a sajtó nem tájékoztat a sikeres elnökségről, hanem gonosz módon harcol a kormánnyal.

Önök közül néhányan szlovákellenes piszkos prostituáltak

– vágta az újságírók szemébe.

„Ez célzott támadás. Hogy lehetséges, hogy mendemondák alapján kitalációkat írnak, és nem veszik figyelembe a hivatalos állásfoglalásokat?“ – idézi Ficót a pozsonyi Új Szó.

Az elcsalt pénzekről szóló vádak eredetileg nem is a sajtóból jönnek; a Transparency International oldalán vasárnap egy volt külügyminisztériumi dolgozó, Zuzana Hlávková robbantotta a bombát. Állítása szerint a Szlovákia uniós elnökségével kapcsolatos legnagyobb rendezvényeket egy közbeszerzés nélkül előre kiválasztott cég, jócskán felülárazva szervezte meg. A stiklik akkor kezdődtek szerinte, amikor a külügyi tárcához került Zuzana Ťapáková, a Markíza tévé korábbi igazgatója.

Nyomást gyakoroltak ránk, hogy az eredeti projekteket az ő elképzelései alapján módosítsuk, így viszont jelentősen megugrottak a költségek

– mondja Hlávková.

Az uniós logót bemutató rendezvényt például rászervezték a kormánypárt, a Smer közgyűlésére. A fellépőket két címen is kifizették, miközben a külügynek több mint tízszeresére emelkedtek a külügy költségei.

A minisztériumi munkatárs azt mondja, hogy Miroslav Lajčák külügyminisztert is figyelmeztette a túlárazott akciókra, de ő csak azt felelte, hogy „sajnos, vannak bizonyos háttéregyezségek, melyekkel nem tudunk mit kezdeni, igazodnunk kell hozzájuk”.

A külügyminisztérium és az érintettek mindent tagadnak, perrel fenyegetőznek és az állítják, hogy Hlávkovának munkaköre miatt nem is lehetett komoly rálátása az ügyekre. Azokat a vonatkozó dokumentumokat azonban, amelyeket a Transparency International kikért a pénzköltésekről, a minisztérium nem adja ki.

Robert Ficot  az újságírókat vádoló szavai miatt bocsánatkérésre szólította fel az Európai Újságírók Szövetségének szlovák szekciója.

Rovatok