Index Vakbarát Hírportál

Párizsban tervezett merényleteket a leleplezett terrorkommandó

2016. november 24., csütörtök 15:30

December 1-jén tucatnyi párizsi létesítmény ellen tervezett merényletsorozatot a hétvégén leleplezett terrorkommandó - közölte az MTI. A dél-franciaországi Marseille-ben és a kelet-franciaországi Strasbourgban vasárnap előállított hét gyanúsított közül kettőt szabadon engedtek, öt másik őrizetbe vételét pedig meghosszabbították a hatóságok, kihallgatásuk jelenleg is tart.

A csoport december 1-én tervezett tucatnyi, az interneten kiválasztott létesítmény ellen merényletet. A potenciális célpontok között szerepelt a francia bűnügyi rendőrség párizsi központja, a karácsonyi vásár a Champs-Élysées sugárúton, a Párizshoz közeli Disneyland park, kávéházi teraszok a főváros északkeleti negyedeiben, egy párizsi metrómegálló, valamint vallási helyek.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy a vasárnapi hatósági akcióval sikerült elejét venni az ország ellen régóta tervezett terrortámadásnak. A tájékoztatás szerint a kézre kerített hét gyanúsított 29 és 37 év közötti francia, marokkói és afgán állampolgár.

Az egyik marokkói férfira egy partnerország hívta fel a figyelmet, a többiek viszont ismeretlenek voltak a francia hírszerzés előtt.

A Marseille-ben előállított két férfit kedden szabadon engedték a hatóságok. A többiek, eredetileg 96 órás őrizetbe vételét csütörtökre virradó éjjel hosszabbították meg.

Erre a maximálisan 144 órára szóló meghosszabbításra, azaz hatnapos kihallgatásra csak abban az esetben van lehetőség, ha nyomozók azonnali terrortámadástól tartanak, illetve akkor, ha a nyomozás nemzetközi együttműködést igényel.

Az ügyben indított nyomozás keretében június 14-én már két francia állampolgárt őrizetbe vett a rendőrség. Azzal gyanúsítják őket, hogy ők finanszírozták a most leplezett csoport terrorista tevékenységét, ami közvetlen kapcsolatban állt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai vezetőivel.

Rovatok