Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb házijuk lesz a romániai diákoknak

2016. november 25., péntek 23:24

Mircea Dumitru román oktatásügyi miniszter bejelentése alapján a román oktatásügyi minisztérium hétfőn olyan rendeletet fog előterjeszteni, ami alapján az általános iskolásoknak például legfeljebb csak napi két órányi házi feladatot lehetne adni - írja a Transindex.ro.

A rendelettervezet alapján nulladik osztályban nem lenne házi feladat, az első és negyedik osztály között legfeljebb napi egy órányi, a középiskolásoknak pedig valamivel több mint két órányi házit lehetne feladni. A miniszter szerint az sincs rendben, hogy a nyári szünetben a gyerekeknek házi feladatot kell csinálniuk.  Dumitru  szerint a minisztérium csak keretet határozna meg, tehát nem lenne tilos többet tanulni a kötelezően előírt mennyiségnél.

"Egyetértünk Mircea Dumitruval: a nyári vakációknak is nyári vakációknak kell megmaradniuk, a házi olvasmányok címszavával eladott, gyermekeinkre zúdított nyári feladathalmaz nem pecsételhet meg egyetlen gyermekkort sem. És bár az RMDSZ parlamenti programjában a tananyag csökkentésével együtt a házi feladat teljes eltörlését szorgalmazza, jó kezdőlépésnek tartjuk a miniszter javaslatát is: a nulladik osztályos diákoknak egyáltalán nem, az elemi osztályosoknak legtöbb egy órát, a nagyobbaknak pedig két órát szabad eltölteni az iskolaórák utáni leckékkel" - reagált Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke közleményben.

Rovatok