Index Vakbarát Hírportál

Közel 1400 migránst mentettek ki a Földközi-tengerből hétfőn

2016. november 28., hétfő 23:16

Életveszélyes körülmények között, tizenegyes gumicsónakon és két kisebb járművön hánykolódó migránsokat mentett ki az olasz partiőrség az olasz és az hír haditengerészettel együttműködve. Összesen közel 1400 ezer migránst mentettek ki. A mentésben részt vett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Mediterranee segélyszervezetek által közösen bérelt MS Aquarius nevű hajó.

"Nagyon nehéz nap volt ez, de a közreműködő egységek áldozatos munkájának köszönhetően mindegyik migránst sikerül biztonságba helyezni" - idézte az MTI az olasz partiőrség az AFP-nek nyilatkozó szóvivőjét. Ebben az évszakban külön veszélyt jelent számukra a mostoha időjárás, az, hogy a nyugodtan látszó tenger egyik pillanatról a másikra a viharossá változik. Az ázott embereket eközben hipotermia is fenyegeti. A mentést lassítja, hogy egyre több a bajba jutott migráns és egyre kevesebb mentőhajó áll rendelkezésre.

Az olasz hatóságok szerint az idén rekordot döntött a migránshullám: több mint 171 ezer ember indult útnak a tengeren az olasz partok felé, ez a szám már most 19 százalékkal több mint amennyi tavaly érkezett egész évben, és 4,5 százalékkal haladja meg a 2014-es adatokat. 

Rovatok