Index Vakbarát Hírportál

Ausztrál őslakosok tiltakoztak a családon belüli erőszak ellen

2016. november 28., hétfő 20:08

Lándzsákkal és botokkal tartott rituális előadást az ausztrál parlament előtt egy őslakos törzs csoportja. Ők azért utaztak el a fővárosba, Canberrába, hogy a Parlament előtt hívják fel a figyelmet a családon belüli erőszak súlyos problémájára.

Az esetről tudósító BBC beszámolójában az olvasható, hogy az aboriginal törzsekben élő nőknek 34-szer nagyobb az esélyük arra, hogy családon belüli erőszak áldozatai legyenek, mint az országban élő többi nőnek. 

Az előadást az ország miniszterelnöke Malcolm Turnbull is megtekintette, karöltve állt az ellenzék vezetőivel, hogy jelezze, ebben az ügyben teljes az összefogás a törvényhozásban. Turnbull méltatta a produkciót, ami szerinte a kultúra erejét használja fel arra, hogy felvegye a harcot az erőszakkal. A tánc, a tradíció és a kultúra segít rávilágítani a figyelmet arra, amire szükségünk van - fogalmazott a miniszterelnök.

Már történtek előrelépések az ügyben, a Yirrkala környéki törzseknél már egy év alatt 29 százalékkal csökkent a családon belüli erőszak, ami részben az olyan programoknak köszönhető, amikkel a nőkkel szembeni tiszteletre igyekeztek felhívni a figyelmet.

Rovatok