Index Vakbarát Hírportál

Ezrek menekülnek Aleppóból, amit lassan visszafoglalnak a kormányerők

2016. november 28., hétfő 06:05

Aleppó eddig felkelők által ellenőrzött szektorának legalább a harmadát foglalták el vasárnapra a damaszkuszi rezsim csapatai, sorra véve vissza az észak-szíriai város keleti kerületeit, s közben az ostromlott városrészből egy nap alatt ezrek menekültek át más negyedekbe.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) adatai szerint egy nap alatt tízezren menekültek el Aleppó keleti feléből. "Legalább hatezren (a kurd erők által ellenőrzött) Makszud sejk negyedben kerestek menedéket, a többiek Aleppónak a kormányerők kezén lévő övezetébe mentek" - közölte a helyi aktivistahálózata révén tájékozódó emigráns csoport.

Az Oroszország és Irán katonai támogatását élvező, Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők ezzel jelentős áttörést értek el a november közepén nagy erőkkel megkezdett aleppói offenzívájukban, amelynek célja, hogy teljes egészében elfoglalják az ország második legnagyobb városát.

Aleppó keleti szektorában a legutóbbi időkig mintegy 250 ezer ember élt a damaszkuszi rezsim négy hónapja tartó teljes ostromzára alatt, november 15-e óta azonban a szíriai légierő minden korábbinál pusztítóbb bombázásainak voltak kitéve.

A keleti városrész legnagyobb negyedének, a Maszakin Hannano kerületnek szombati elfoglalását követően a kormányerőknek vasárnap további öt szomszédos kerületet sikerült bevenniük - számolt be róla az OSDH.

"A lázadók aleppói területük legalább 30 százalékát elvesztették..., mindenekelőtt az eddig általuk ellenőrzött szektor északi kerületeinek nagy részét" - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője.

A harcok most Hejdaríja negyedében folynak, valamint a kulcsfontosságú Szakúr negyedben, amelynek elfoglalásával a rezsim erői végleg kettévághatnák Aleppó keleti részét. Rámi Abder-Rahmán szerint a hadsereg gyors előretörése a több irányból egyszerre végrehajtott támadásnak köszönhető.

Rovatok