Index Vakbarát Hírportál

A német kémfőnök orosz térnyeréstől tart

2016. november 29., kedd 14:14

A német külső elhárítás főnöke szerint valós veszélyt jelentenek az orosz kibernetikai támadások, amellyel akár a jövőre esedékes német parlamenti választások eredményét is befolyásolni lehet.

Bruno Kahl erről a Süddeutsche Zeitungnak beszélt, megjegyezve, hogy egész Európa az orosz kibertámadók célkeresztjébe kerülhet, azzal a céllal, hogy általános bizonytalanságot keltsenek.

A választásokkal kapcsolatban Angela Merkel korábban jelezte: újra indul a CDU élén kormányfői poszt megőrzéséért.

Az orosz – a Kreml támogatását élvező – kibertámadók a novemberi amerikai elnökválasztás, sőt, már az előválasztás idején is megjelentek, legalábbis a demokrata oldal rendszeresen azzal vádolta Moszkvát, hogy Donald Trumpot segítve szivárogtat a demokrata oldalról, és a WikiLeakset is felhasználta ehhez.

Tavaly már érte támadás a német parlament számítógépes rendszerét. Kahl öt éve áll a titkosszolgálat élén, ritkán szólal meg nyilvánosan – hívta fel a figyelmet a BBC. A nyilatkozatra egy nappal azután került sor, hogy a Deutsche Telekom hálózatában merültek fel technikai zavarok, 900 ezer előfizető telefonhasználatát akadályozva. A zavar mögött szintén kibertámadást sejtenek.

Rovatok