Index Vakbarát Hírportál

Kész lemondani a korrupciós botrányba keveredett dél-koreai elnök

2016. november 29., kedd 08:03 | aznap frissítve

Miután hétfő este újabb hatalmas tüntetések voltak az országban, Pak Gunhje dél-koreai elnök bejelentette, hogy kész azonnal lemondani tisztségéről.

Pak Gunhje a televízióban is közvetített beszédében azt mondta, sorsáról, beleértve elnöki mandátumának lerövidítését is, a parlamentnek kell döntenie. Amennyiben a kormány- és az ellenzéki pártok olyan tervvel állnak elő, amely segít minimálisra csökkenteni az állam élén kialakuló fejetlenséget és hatalmi űrt, és egyben szavatolja a biztonságos kormányzati átmenetet, lemond az államfői tisztségről a törvényekben rögzített menetrend és folyamatok szerint.

A korrupciós botrányba keveredett államfő így próbálhatja meg elkerülni, hogy felelősségre vonják, miután visszaélt hatalmával, és a gyanú szerint a hivatalos tisztséget nem viselő barátnője túl nagy befolyásra tett szert az országban. Gunhje hétfőn még sűrű programjára hivatkozva visszautasította, hogy kedden részt vegyen ügyészségi meghallgatáson.

Az ügyészség korrupció, hatalommal való visszaélés és zsarolás miatt kezdett nyomozást az államfő barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil, illetve az elnöki apparátus két vezetője ellen. A gyanú szerint nyomást gyakoroltak több tucatnyi nagy dél-koreai vállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két nonprofit alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak. A korrupciós botrány miatt Pak Gun Hje elnök és pártjának népszerűsége történelmi mélységekbe süllyedt.

Dél-Koreában ötödik hete hatalmas tüntetésen követelik az államfő lemondását, több százezren vonulnak estéről estére az utcákra.

Rovatok