Index Vakbarát Hírportál

650 ezer ember maradt víz nélkül az ostromlott Moszulban

2016. november 29., kedd 21:49

650 ezer moszuli lakos maradt ivóvíz nélkül, miután az iraki hadsereg és a várost ellenőrző Iszlám Állam közti összecsapásokban kedden találat érte a város legfontosabb vízvezetékét. A karbantartók ráadásul nem tud hozzáférni a sérüléshez, mivel az értelemszerűen egy harci övezetben található. Az egyik helyi illetékes szerint a helyzet nagyon súlyos:

Komoly ivóvízhiány van. Humanitárius katasztrófával nézünk szembe. Az olyan alapvető szolgáltatások, mint az ivóvíz, áram, egészségügy, és élelmiszer ellátás nem léteznek többé Moszulban.

Az iraki kormány és a kormánycsapatokat támogató koalíció is szívesen elkerülné azt, hogy Moszulból százezres exodus induljon meg a békésebb területek felé, de könnyen lehet, hogy a vízellátás megszűnése lesz az utolsó csepp a pohárban. A hatóságok naponta mintegy 70, ivóvizet szállító tartálykocsit küldenek a kormányerők által elfoglalt területekre, ez viszont nem lesz elég a lakosság ellátásához. Ráadásul a "minél rosszabb, annál jobb" elvét követő IS bőszen támadja a tartálykocsikat. 

Hat héttel azt követően, hogy az iraki hadsereg és a szövetséges síita és kurd milíciák megindították offenzívájukat az Iszlám Állam által 2014-ben elfoglalt város visszaszerzésére, a támadás élcsapatának számító különleges terrorelhárító egységeknek már Moszul közel egynegyedét sikerült felszabadítani. 

Ninive tartomány vezetői azonban úgy látják, hogy a hajdan 2 milliós Moszulban maradt 1,5 millió ember ellátásához azonnali nemzetközi segítségre van szükség - elsősorban egészségügyi téren. 

(MTI)

Rovatok