Index Vakbarát Hírportál

Újabb négy ember életét követelte a viharasztma

2016. november 29., kedd 16:03

Már nyolcan haltak meg Ausztrália második legnagyobb városában, Melbourne-ben egy vihar kiváltotta asztmás rohamban. Hogy hogyan válthat ki egy vihar asztmás rohamot? Úgy, hogy ipari mennyiségben terítette szét a réti perje nevű fűféle pollenjét. A növény pollenjei az eső hatására megduzzadtak és nagyon apró részecskékre robbantak szét, amelyek mélyen behatoltak a tüdőbe, és olyan pácienseknél is asztmás rohamot váltottak ki, akik amúgy nem voltak asztmások.

A jelenség miatt 8500 ember került kórházba a múlt hét elején Victoria államban. Hét embert még mindig kórházban ápolnak, egyikük állapota válságos. A melbourne-i kórházak sürgősségi osztályai nem bírták a terhelést, sok helyen szinte háborús állapotok uralkodtak. 

A nyolcadik áldozatot - aki kedd reggel halt meg - csak egy órás késéssel tudták kórházba szállítani a mentők. Ranjith Peirist családtagjai mesterséges lélegeztetéssel tartották életben. A férfi fia elmondta, ha tudták volna, hogy ilyen sokat kell várni a mentőkre, maguk szállították volna kórházba.

Victoria állam bejelentette, hogy átfogó vizsgálatot indítanak annak tisztázására, hogy kellő gyorsasággal reagáltak-e a mentőszolgálatok a segélyhívásokra. Az állami egészségügyi szolgálat ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy

Az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájukkal emberéletek százait mentették meg.

A "viharasztmaként" emlegetett jelenséget a világon elsőként Melbourne-ben jegyezték fel 1987-ben, amikor ötszörösére szökött fel az asztmás esetek száma a kórházakban. Hasonló esetek azóta előfordultak az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Olaszországban is, Melbourne-ben legutóbb 2010 novemberében.

Melbourne környékén különösen nedves az idei tavasz, ami felerősíti az asztmás és szénanáthás tüneteket.  Ausztráliában amúgy is nagyon magas az asztmások aránya, minden tizedik ember szenved légzési nehézségektől. A múlt hétfői vihar nyomán kezelésre szorultak egyharmadának azonban korábban soha nem volt asztmás tünete.

(MTI)

Rovatok