Index Vakbarát Hírportál

Ömlik a pénz a civilekhez, amióta Trump az elnök

2016. november 30., szerda 17:11 | aznap frissítve

Döbbenetes mennyiségű pénzt küldtek azoknak az amerikai civil szervezeteknek, amelyek Donald Trump által támadott csoportokat és jogokat védenek, írja a Washington Post. A lap szerint maguk a szervezetek sem számítottak arra, hogy ilyen tömegű polgár adakozik céljaikra.

Mivel az adománydömping közvetlenül Trump győzelmének bejelentése után indult, a jelenség vélhetően kiállás a megválasztott elnök által támadott csoportok, a nők, a melegek, a menekültek, a színes bőrűek és muszlimok mellett.

A neves jogvédő szervezet, az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) 100 éves fennállása óta nem kapott ennyi támogatást. A választás óta 15 millió dollárral támogatták őket. Összehasonlításul a 2012-es választás után csupán 27 ezer dollárt küldtek nekik az emberi jogokra érzékeny amerikaiak.

"Példátlan, ami történik" - mondta a szervezet egyik vezetője, Mark Wiener. "Egyesek sütit árulnak, hogy támogassanak, mások készpénzzel teli borítékokat küldenek. Sokan hívnak minket azzal, hogy önkénteskednének."

A Rágalmazáselleni Liga (ADL) is hasonlókat tapasztalt. A diszkrimináció ellen küzdő szervezet a Trump kampányának hatására erősödő rasszista támadások kapcsán került a reflektorfénybe. 

A szervezetbe az átlagosnál 20-szor többen jelentkeztek önkéntesnek, és 50-szer több támogatást küldtek számukra. Vezetőjük, Jonathan Greenblatt elmondta, hogy a támogatók 90 százaléka először adományozott nekik.

A támogatás apropóját egyébként találgatniuk sem kellett. Rengetegen küldték támogatásukat Steve Bannon név alatt, emlékeztetve Trump vezető stratégájára, aki korábban a Breitbart nevű szélsőjobbos lap vezetője volt. Az érthetőség kedvéért: a Breitbartot a Hollywood Reporter különböző országok lapjaihoz hasonlította a miheztartás végett. Magyar megfelelője a Kurucinfo volt.

Nagyot ment a meleg fiatalok öngyilkossága ellen küzdő Trevor Project is. A Trevor Project 20 ezer dollár gyűjtését tűzte ki a civilszervezeti támogatások napjaként ismert Giving Tuesday-en. De végül ennek háromszorosát kapták. Ezen felül érkezett hozzájuk azóta még 100 ezer dollár.

A szervezet vezetője elmondta, hogy a választás óta rengeteg aggódó telefont kaptak, amelyekben a melegek elleni agresszió fokozódásának veszélyére figyelmeztettek.

A Tervezett Anyaság projekt szintén Donald Trump maradi politikájának köszönhetően jutott pénzhez. Trump ugyanis azt a Mike Pence-t választotta alelnöknek, aki Indiana kormányzójaként abortuszellenes törvényt fogadott el, és küzdött a szervezet támogatásainak elvonásáért is.

A legnagyobb meglepetés azonban az Amerikai iszlám kapcsolatok Konzulátusa nevű szervezetet érte. A muszlimok jogait védő szervezetet eddig nyilván muszlim vallású amerikaiak támogatták. A választás után azonban más vallásúak tömegei jelentkeztek önkéntesnek, hogy saját munkájukkal ellensúlyozzák Trump muszlimokat sértő megjegyzéseit.

Rovatok