Index Vakbarát Hírportál

Bukarest nem érti Szijjártó nemzetiünnep-háborúját

2016. december 1., csütörtök 15:20

A bukaresti külügyminisztérium "meglepődve és értetlenül" vette tudomásul a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium döntését, amellyel megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett fogadásokon és ünnepségeken - írja az MTI. A román külügyminisztériumot a Digi 24 román hírtelevízió reagáltatta csütörtökön a budapesti döntésre:

Egy ilyen döntést nehéz megérteni, annál is inkább, mivel egy ország értékei és nemzeti jelképei iránti tisztelet vitathatatlanul magának az Európai Uniónak és az atlanti közösségnek az alapértékei közé tartozik. Románia mindig is mélyen elkötelezett volt és marad ezen értékek tisztelete mellett.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán tiltotta meg, hogy diplomaták vagy minisztériumi alkalmazottak ünnepeljék Románia nemzeti ünnepét. December 1-én  a románok a rendszerváltás óta azt ünneplik, hogy 1918-ban a magyarországi románok küldöttei arról döntöttek, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros csatlakozzon a Román Királysághoz. Eddig a magyar diplomácia nem bojkottálta ezt az ünnepséget.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön azt közölte, hogy a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december 1-jén, ezért furcsa lenne, ha a Magyarországot képviselő diplomaták, külügyminisztériumi alkalmazottak román nemzeti fogadásokra járkálnának ezen a napon.

Ezért megtiltottam minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a külügyminisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon.

- magyarázta a miniszter a köztévében.

Rovatok