Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam lemondott az okostelefonjairól

2016. december 1., csütörtök 20:13

Az Iszlám Állam mostanra jött rá, hogy nem véletlenül lövik ki parancsnokait olyan pontosan az amerikaiak, hanem játszi könnyedséggel hallgatják le és mérik be vezetőik WhatsApp- és Telegram-beszélgetéseit. És mire a dzishadista emírek üzeneteik végére kiteszik az emojit, addigra már a fejük felett kering egy Predator drón.

Ezért a napokban azt javasolta tagjainak, hogy 

egyáltalán ne használják az okostelefonos kommunikációs alkalmazásokat

A felszólítás a dzsihadisták online hetilapjában, az an-Nabában jelent meg. A honlap példája szerint ha az ember például Moszulban bekapcsol egy alkalmazást, és kapcsolatba kerül egy, a hatóságok által figyelt személlyel akár Irakban, akár Líbiában, akár a világ bármely pontján, akkor az Irakban harcoló "keresztesek" elkezdenek az illetővel foglalkozni, felmérik jelentőségét, majd az illetőt követve beazonosítják a dzsihadisták központjait.

Ahogy arról írtunk, a szigorú titkosítással dolgozó Telegram azután vált az IS kedvenc platformjává, hogy a Twitter 2014-től letiltotta az összes dzshadista fiókot. A Pavel Durov orosz származású tech-guru által már Németországban kifejlesztett app-ról azonban szintén elkezdték kiirtani az Iszlám Állam csatornáit, miután kiderült, a tavaly novemberi párizsi merénylet megszervezéséhez nagy segítséget nyújtott a Telegram diszkréciója.

Rovatok