Index Vakbarát Hírportál

Társai is lehetnek a német hírszerzés iszlamistájának

2016. december 1., csütörtök 13:09

Engem megfogtatok, de a terv végrehajtása halad tovább

- ezt mondta a kihallgatásán az a férfi, aki a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnál (BfV) dolgozott, miközben iszlamista fórumokon merényletet tervezett a hatóság ellen. A Süddeutsche Zeitung, a Norddeutscher Rundfunk a Westdeutscher Rundfunk közös tényfeltáró riportja szerint - amit az MTI szemlézett - az 51 éves férfi azt mondta a kihallgatóinak, ő csak egy fogaskerék volt a nagy gépezetben, amelynek célja, hogy iszlamistákat szivárogtassanak német kémelhárításba. 

A riport szerint a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a német kémelhárítás saját iszlamistájának állításainak van-e az igazságalapja, vagy csak fontoskodik, esetleg konkrétan elment az esze.

A német hírszerzés történetének talán legnagyobb blamája akkor kezdődött, amikor a hírszerzés egyik informátora kiszúrta, hogy iszlamista fórumokon valaki azt állítja, hogy a BfV-nél dolgozik és segít merénylőknek, hogy bejussanak a szervezet kölni központjába. A férfi, akit az informátor lebuktatott, a hatóság iszlamista szubkultúra megfigyelésével foglalkozó részlegénél dolgozott. 

A férfit a hatósághoz úgy vették föl, hogy az átvilágításán nem sikerült kideríteni, hogy a kereszténységről áttért a muzulmán hitre.

De nemcsak ezt nem derítették ki az amúgy házas, négy gyereket nevelő férfiról, hanem azt sem, hogy melegpornó filmekben szerepelt. Ez, a kémelhárítási szempontból nem mellékes infó most úgy derült ki, hogy ugyanazt a felhasználónevet használta az iszlamista oldalon, mint amivel valaki egy melegpornó site-ra regisztrált, a lakásában pedig felvételeket is találtak róla. 

A BfV szerint viszont ők mindent rendben végeztek a férfi felvételénél, öt emberrel is interjúztak a férfiról, akiket ő referenciának jelölt meg, környezettanulmányt is készítettek róla és minden adatbázisát átvizsgálták. A hatóság elnöke a német sajtónak azt mondta, mélyreható vizsgálatot végeztek a férfi felvételekor, az ilyen vizsgálatok pedig korábban több, a BfV-hez beépülni próbáló külföldi kémet és szélsőségest is kiszűrtek. A mostani eset hatására viszont felülvizsgálják az eddigi felvételi gyakorlatot. 

Rovatok