Index Vakbarát Hírportál

Tíz évig működött egy hamis USA-követség Ghánában, de az semmi

2016. december 4., vasárnap 18:39

Aki próbált már valaha vízumot szerezni az USA-ba (még az ESTA-s idők előtt), az most valószínűleg felröhög (picit talán kínjában): tíz éve üzemelt egy magát igazi USA-nagykövetségnek kiadó álkövetség Ghánában, és csak mostanában derült ki a dolog.

Pontosan nem tudni, mikor pattant ki az ügy, de az biztos, hogy a tíz évnyi késést elég hamar behozták a ghánai hatóságok: helyi és külföldi biztonsági erők csaptak le a fővárosban Accrában lévő épületre, derül ki az amerikai külügyminisztérium honlapjára november másodikán kikerült iratokból.

A kívülről átlagosnak látszó, rózsaszínre festett, egyemeletes épület sokat adott a látszatra: a bejárat felett az amerikai lobogót lengette a szél, belül pedig Barack Obama leköszönő amerikai elnök képe is ki volt rakva a falra.

A probléma csak az, hogy a dolgozók nem kormányzati, hanem inkább bűnözői körökből kerültek ki, a török és ghánai illetőségű nehézfiúk munkáját egy bevándorlási ügyekben és büntetőjogban jártas ügyvéd segítette. Az álkövetség egy héten három délelőtt volt nyitva, és a Guardian cikke szerint nem is lehetett csak úgy bejutni, csak egyeztetett időpontokon fogadták a klienseket. És honnan lehetett tudni, hogy létezik a szolgáltatás? Egyszerű: Ghánában, Togóban és Elefántcsontparton óriásplakátokon reklámozták a dolgot. Ehhez képest a nyomozást egy besúgó információira alapozva indították el.

Az álkövetségen olyan jól dolgoztak, hogy a jogtalanul kiállított vízumok nem is nagyon buktak meg az ellenőrzéseken, ráadásul a 6 ezer dolláros, vagyis kb. 1,8 millió forintos csomagban jó minőségű személyes iratok, születési anyakönyvi kivonat és személyi igazolvány is tartozott. A nyomozással kapcsolatban most elérhető iratok és nyilatkozatok nem szólnak arról, mégis hogy sikerült ilyen jó minőségű hamisítást elkövetnie a bűnözőknek, csak annyi biztos, hogy széles körben lefizették a hivatalnokokat, illetve valószínűleg tőlük szerezték az iratok előállításához szükséges, kitöltésre váró, üres papírokat is.

De a legjobb az egészben, hogy a hamis amerikai nagykövetség leleplezésekor a nyomozók találtak 

egy hamis holland nagykövetséget is.

Sajnos erről egyelőre sem a ghánai, sem a holland hatóságok nem árultak el többet.

Rovatok