Index Vakbarát Hírportál

Lemond a francia kormányfő

2016. december 5., hétfő 11:49 | aznap frissítve

Manuel Valls francia miniszterelnök még hétfőn bejelenti, hogy lemond, és indul a jövő évi elnökválasztáson - közölte a francia miniszterelnöki hivatalra hivatkozva az MTI.

A kormányfő 18:30-kor a Párizshoz közeli Evry városának polgármester hivatalában tart beszédet - ott, ahol sokáig a város polgármestere és nemzetgyűlési képviselője volt.

A miniszterelnök környezete megerősítette, hogy Manuel Valls azt fogja bejelenteni, hogy elindul az elnökválasztáson. Jelöltsége azóta nem kétséges, hogy Francois Hollande francia államfő csütörtök este bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra egy második mandátumra.

A francia sajtó szerint több kormánytag neve is felmerült Valls utódaként a kormányfői székben, köztük Bernard Cazeneuve belügyminiszteré, Jean-Yves Le Drian védelmi miniszteré és Marisol Touraine-é, aki az egészségügyi tárcát irányítja.

A kormányzó Szocialista Párt január 22-én és 29-én rendezi meg két fordulós elnökjelölt-állító előválasztását. A Harris Interactive közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint Valls a baloldali előválasztás esélyese, a szavazatok 24 százalékára számíthat. A jelenlegi felmérések szerint viszont az elnökválasztáson Vallsnak nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába.

Rovatok