Index Vakbarát Hírportál

2016 legnagyobb nyűglődése hivatalosan is véget ért

2016. december 6., kedd 15:01

Remélhetőleg most már nincs újraszámlálás, harmadik forduló, óvás és semmi további totojázás: mindent megszámoltak és tényleg Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást, amit Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter jelentett be kedden.

A Zöldek által támogatott független jelölt a vasárnap megismételt második elnökválasztási fordulóban a voksok 53,8, míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer a szavazatok 46,2 százalékát kapta. Van der Bellen 2,47 millió, míg Hofer 2,1 millió szavazatot kapott – a szélsőjobbos jelölt tehát nagyon simán elvérzett, pedig az előzetes közvélemény-kutatások még az ő előnyét mutatták.

Van der Bellen az áprilisban tartott első fordulóhoz képest 1,5 millióval több támogatót tudott maga mellé állítani, Hofer 625 ezerrel szerezett több szavazatot, mint az áprilisi első fordulóban.

A választási részvétel 74 százalékos volt, vagyis a 6,4 millió választásra jogosult közül 4,75 millió szavazott. A leadott hétszázezer levélszavazatból mintegy 620 ezer volt érvényes. (A tavaszi első fordulóban 68,5 százalék szavazott, a májusi második – később érvénytelenített – fordulóban a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka vett részt.)

Vége!

Nagyon nem ment simán az elnökválasztás, ugyanis a májusi második forduló eredményét az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjé, és pont a levélszavazatokkal tudott fordítani. Csakhogy a szavazatszámlálás során elkövetett hibák miatt az osztrák alkotmánybíróság érvénytelenítette, és kezdődhetett újra az egész.

De még az ismétlés sem sikerült: az október 2-ra tervezett újrázást el kellett tolni december 4-re, mégpedig "technikai hiba" miatt, ugyanis számos hibás szavazócédula miatt nem lett volna jogszerű és kifogástalan a szavazás lebonyolítása. A tökölődésnek viszont most vége, mivel

az osztrák belügyminiszter kijelentette, hogy a december 4-i megismételt választás rendben lezajlott, nem érkezett bejelentés visszaélésről.

Az osztrák országos választási bizottság (Bundeswahlbehörde) hivatalosan december 15-én teszi közzé végeredményt, amelyet ezt követően egy hétig, december 22-ig lehet jogi úton megtámadni. Az új elnököt várhatóan január 26-án iktatják be hivatalába.

Rovatok