Index Vakbarát Hírportál

Ami még nem volt: nőszervezet alakult a Vatikánban

2016. december 7., szerda 19:41

Önálló szervezetet hoztak létre a Vatikán 750 női alkalmazottjának, számolt be az MTI. A Vatikáni Rádió szerint a szervezet nyitva áll mind a világi, mind a vallásos, aktív és nyugdíjas korú női munkatársak számára, akik közül már több mint 50-en csatlakoztak 2016. szeptember 1-i megalakulása óta. Az egyesület elnöke Tracy McClure amerikai újságíró, a Vatikáni Rádió munkatársa.

A szervezet krédója, hogy "a barátság, az eszmecsere és a szolidaritás hálózatát" kell megteremteni az emberi és szakmai fejlődés érdekében. Szerdán kiadott közleményükben úgy fogalmaztak, hisszük, hogy a nők értékes erőforrást jelentenek a vatikáni munkahelyeken, a kis állam életének és tevékenységének minden területén.

Azt is megígérték, hogy a működésükben a pápai tanítás útmutatását követik majd, de nem kell semmi formabontóra gondolni, a szervezet szzóta elégerint ugyanis a legutóbbi pápák számos alkalommal kimutatták már elismerésüket a nők iránt. A közleményükben Ferenc pápát is idézik, aki azt mondta:

az egyház nem lehet önmaga a nők és szerepük nélkül.

Először 1915-ben alkalmaztak nőt a keresztény fővárosban, majd 1929-től diplomás nőket is elkezdtek felvenni, például könyvtári munkára. Emlékezetes, hogy 1934-ben XI. Pius pápa felvette a Vatikáni Múzeumhoz Hermine Speier zsidó származású német régészt, kifejezetten azért, hogy az üldöztetésektől védje.

A női alkalmazottak száma a '60-as évektől kezdve gyorsan növekedett, mára már a dolgozók közel ötöde nőnemű. Főleg újságíróként, jogászként, könyvelőként, restaurátorként, történészként vagy levéltárosként dolgoznak. 

Rovatok